
Get ready
with us
Ramadan is almost here, the holy month when Muslims fast from dawn to dusk. It is a time of joy, giving gifts and doing good deeds. On this page we want to provide inspiration and mixed tips on preparations for and during Ramadan.
Tips och förberedelser
Kostrådgivaren Zahra Ajami delar nedan med sig av sina bästa tips på hur du bäst förbereder dig inför fastan.
Mina bästa tips:
Såhär förbereder du dig på bästa sätt inför ramadan!
Första steget är att vänja sin kropp inför ramadan månad, att redan 2-3 veckor innan ramadan börjar minska antalet måltider så att kroppen anpassar sig och vänjer sig vid ett mindre intag per dag. Det kan vara att man går från 5 måltider per dag till 3 måltider för att sedan gå från 3 måltider till 2 och tillslut 1. På så vis får kroppen en successiv nedtrappning av måltider och inte lika stor chock när fastan inleds.
När ramadan väl påbörjats kan det vara bra att skippa träningen första veckan för när första veckan passerat kommer kroppen ha anpassat sig såpass bra att man kommer få MER energi och det är det som är så häftigt med just fasta. När man väl fastar och vill få in träningen finns det lite olika alternativ som man kan prova.
Träning - alternativ 1
Bryt fastan med något enkelt så att man inte hamnar i matkoma, det kan vara bra att bryta fastan med vatten och 1-2 dadlar (som också är en tradition hos många under månaden) eller något annat enkelt som soppa och tränar direkt efter för att sedan efter träningen äta en ordentlig huvudmåltid.
Träning - alternativ 2
Träna innan solnedgång och bryt fastan direkt efter träningen med en näringsrik måltid för att snabbt fylla på energinivåerna.
Personligen föredrar jag alternativ ett. I år kommer dock fastan brytas mycket tidigare än föregående år, vilket gör att utrymme för träning blir större även timmar efter att man brutit fastan.
Såhär fyller du kroppen med energi
Nu kommer vi till de viktigaste av allt, hur vi fyller kroppen med energi och näring när vi är i ett så stort underskott under en hel månad. När du bryter fastan efter många timmars fasta är det viktigt att börja försiktigt för att undvika magbesvär och en plötslig blodsockerhöjning.
Se till att huvudmåltiden är näringsrik och proteinrik, kolhydrater som ger långvarig energi som tillexempel fullkornsprodukter och hälsosamma fetter som olivolja, fisk, nötter och fyll din tallrik med grönsaker för att få i dig vitaminer och mineraler. Detta gör att vi försäkrar oss om en näringsrik huvudmåltid!
Det kan också vara bra att äta något extra under kvällen för att fylla på med ännu mer näring och energi, likaså när man stiger upp tidigt för Suhoor att äta något näringsrikt som tillexempel havregrynsgröt, overnight oats, ägg eller fullkornsbröd med proteinpålägg. Vi förlorar också mycket vätska under fastan därav är det extra viktigt att dricka mycket vatten, ha en vattenflaska nära tillhands hela eftermiddagen/kvällen.
Slutligen, kom ihåg att ramadan är en tid för reflektion, andlig utveckling och gemenskap. Fokusera på din inre resa och njut av denna välsignade månad!
Tips and life hacks
Share your best tips before and during Ramadan and learn how others are tackling the fasting month.
Supplement the diet
During fasting, it can be important to supplement your diet with nutritional supplements. Below are concrete suggestions for vitamins and minerals that may work for you linked to the different stages of a day during Ramadan - suhoor, iftar and bedtime.


At Suhoor
Suhoor is the meal eaten before the day's fast begins at dawn prayer. It is an important meal because it provides energy and nourishment to sustain the fast throughout the day until sunset. The meal can be simple or more substantial depending on culture and personal preference, but it often includes nutritious foods that provide long-lasting energy, such as:
- Whole grain products (bread, porridge or cereal)
- Protein sources like eggs, yogurt, or cheese
- Fruits and vegetables
- Water or other fluids to keep the body hydrated throughout the day
Vitamin B complex is a good supplement for suhoor as it reduces fatigue, exhaustion and stress by contributing to the normal function of the immune system, energy metabolism and nervous system, as well as to the formation of red blood cells.
At Iftar
Iftar is the meal eaten to break the fast – it takes place immediately after the sunset prayer and is a chance to reflect on the day, often in the company of others. It is customary to start iftar by eating a few dates and drinking water. This gives the body a quick energy boost after a full day of fasting. It is then customary to serve a larger meal.
Vitamin D3 and Omega-3 are two good dietary supplements to complement iftar with. Vitamin D3 is especially important during most of the year when the sun is not so high here in the Nordic countries. Few foods, whether animal or vegan, naturally contain vitamin D, which makes it important for everyone. Omega-3 is a group of polyunsaturated fatty acids that are essential for us humans as we cannot produce them ourselves in the body.
Before bedtime
At bedtime during Ramadan, many people adjust their routines to balance fasting, prayer, and rest. Many choose to go to bed early and wake up at dawn in time for suhoor. Some compensate for shorter nighttime sleep by napping during the day.
Magnesium contributes to the normal function of muscles and can reduce symptoms such as fatigue and exhaustion and is suitable to take before bedtime.
Snabba FAQ kring ramadan
Ramadan has enormous significance and spans religions – just like Christmas. For many, Ramadan is a deeply spiritual time of prayer, reflection, solitude and cleansing of the soul. Ramadan is also a social month. During the day, people fast from dawn to dusk.
until evening. When the sun sets, the fast is broken. Then families and friends gather at home and eat the iftar meal. During Ramadan, wealthy people give back to the less fortunate in society. Every year, millions of people celebrate Ramadan in areas of conflict and grief. For them, an act of compassion and solidarity during Ramadan means a lot.
In Sweden, Ramadan 2025 is expected to begin on the evening of February 28th.
Ramadan is expected to last until Saturday, March 29. The date depends on where in the world you live.
Ramadan and fasting end with the festival and celebration of Eid al-Fitr, which begins the day after the end of the fasting month. Eid al-Fitr 2025 is expected to begin on the evening of Sunday, March 30, and last for up to three days in some countries. Eid breaks the fast and families and friends celebrate. Children receive new clothes and gifts, or money. After the Eid prayer at the mosque in the morning, the family gathers and has breakfast. They greet each other with "Eid Mubarak" and wish for a peaceful and prosperous Eid.
Further deep diving
Here you can find more articles about Ramadan and fasting.