Silicolgel- Information

Vad är kisel?

Kisel är ett spårämne och jordens näst mest förekommande element efter syre. Det finns i naturen som kiseldioxid och i hydratiserad eller vattenhaltig form som kiselsyra. Många kanske känner till att kisel är ett populärt mineral för hår, hud och naglar och finns därför ofta i kosttillskott i skönhetskategorin. Kisel i kolloidal gelform som Silicolgel, har istället skyddande effekt för mag- och tarmkanalen vilket gör den till en väldigt bred produkt som passar de flesta med magbesvär.

Varannan svensk lider av magbesvär

Så många som varannan svensk har magproblem varje vecka och hela 10-15% lider av befolkningen har IBS (irritabel tarm) enligt Magrapporten från 2019. Vanliga besvär är gaser och bubblig mage, magont, diarré, sura uppstötningar mm. Oftast beror dessa symptom på att vi ätit något olämpligt men ibland vet vi helt enkelt inte vad som orsakar det. Gaser är ett vanligt bekymmer för många och kan upplevas som genant och besvärande. Gaser bildas i tjocktarmen av bakterierna som lever där. När vi äter mat bryts det ner i mindre beståndsdelar i magsäcken och tunntarmen och åker sedan vidare till tjocktarmen där bakterierna fermenterar resterna och gaser bildas. Viss typ av mat kan orsaka mer gaser än andra som exempelvis baljväxter, kål av olika slag, lök och torkad frukt. Att inte tugga maten ordentligt kan också orsaka besvär för många så ett tips är att verkligen tugga maten och äta i lugn och ro.

Silicolgel – Funktion

Mag- och tarmbesvär orsakas ofta av skadliga och giftiga ämnen som bakterier, virus och mikroorganismer. När mag- och tarmkanalen störs av giftiga ämnen och patogener (ämnen som framkallar sjukdomar) kan det resultera i besvär som halsbränna, sura uppstötningar, kräkningar samt illamående, magont, diarré och gaser. Flera av dessa symptom kan vara indikationer på irriterad tarm (IBS). När matsmältningen inte fungerar normalt kan det leda till allmänt obehag och fysisk nedstämdhet.

Fördelen med Silicolgel är dess stora och aktiva yta av kiselsyra som bildas i magen och tarmarna. Efter intag formas en skyddande och lugnande hinna över slemhinnan i mage och tarmar. Den adsorberande eller bindande förmågan som kolloidal kiselsyra har, binder till sig de flesta irriterande och giftiga ämnena i magen och tarmarna, till exempel sjukdomsalstrande bakterier och toxiner. Detta gör dem ofarliga så att de kan avlägsnas naturligt genom tarmarna och ut ur kroppen.

Kiselsyra kan också binda gaser och minska surhetsgraden vilken kan minska gasbildning.