Blicka - screen work support

Vi är så stolta över att äntligen få presentera vårt nya tillskott Blicka! Blicka har tagit flera år att utveckla och är först ut i Sverige i sin kategori. Blicka kom till då vi såg ett växande användande av skärmar av olika slag som exempelvis datorer, surfplattor, mobiltelefoner, tv-apparater mm. Alla dessa skärmar sänder ut strålning i form av blått ljus. Blått ljus är ett mycket högintentivt ljus som på sikt kan skada våra ögon. Då vi spenderar många timmar varje dag framför skärmar kan detta orsaka anstängda och trötta ögon och med tiden till och med synnedsättning. 

ögat

Ögat utsätts dagligen för massor av strålning och ljus men oftast är detta inte ett problem då vi har naturliga funktioner i ögat som neutraliserar dessa. Det är främst antioxidanter av olika slag som har denna uppgift. Ett område i ögat har till uppgift att ge oss skärpa och se detaljer men också att filtrera och absorbera skadligt blått ljus. Detta område kallas gula fläcken eller makula. Gula fläcken innehåller höga halter av antioxidanterna lutein och zeaxantin. Det är i detta område som skadligt ljus filtreras och absorberas för att skyddar ögat mot fria radikaler. Ju mer strålning vi utsätter ögonen för ju viktigare är det att ha tillräckliga halter av dessa, och flera andra antioxidanter. 

noga utvalda ingredienser

Blicka består av 9 noga utvalda ämnen som i studier visat sig stötta ögat på olika sätt. Basen består av omega-3 olja från norsk sej rik på DHA. DHA bidrar till normal syn och är viktig för ögat då DHA är den dominerande fettsyran i ögats näthinna. Självklart kan vi inte göra en ögonprodukt utan svenskt blåbärsextrakt. Blåbär innehåller höga halter av så kallade antocyaniner. Antocyaniner är antioxidanterna som ger blåbären sin vackra blå/lila färg och tillskrivs blåbärens stärkande effekt på ögonen. Antioxidanterna lutein och zeaxantin finner man i nästan alla tillskott riktade mot ögonhälsa då de har flera viktiga funktioner i ögat. Vi tar dessa från ringblomma. Vitamin A är en av de mest kända ögonvitaminerna och i Blicka har vi valt att använda naturligt betakaroten som är ett förstadie till vitamin A. På så sätt blir det inget eventuellt överskott i kombination med andra tillskott utan kroppen konverterar den mängd A-vitamin den behöver. 

Två mycket intressanta ingredienser i Blicka är Astaxantin och barkextrakt från Silvergran. Astaxantin är en av de mest potenta antioxidanter vi känner till idag och eftersom ögat är så beroende av starka antioxidanter som kan neutralisera de fria radikaler som bildas av skadligt ljus är astaxantin perfekt. Astaxantin har nämligen både en vattenlöslig- och en fettlöslig ände vilket gör att den kan lägga sig i mitten av cellmembranen och skydda cellen på både ut- och insida. Detta är en ovanlig egenskap hos antioxidanter och är en anledning till att den är så potent. Astaxantinet i Blicka är från ekologiskt odlade alger och helt naturligt. 

Barkextrakt från Silvergran är en mindre vanlig ingrediens men en mycket intressant sådan. Silvergranarna växer i Sloveniens skogar och dess bark innehåller antioxidanter i from av speciella polyfenoler. Dessa antioxidanter kan närmst jämföras med pycnogenol från den något mer kända Franska strandtallen. Är man nyfiken på Silvergranens egenskaper finns flertalet intressanta studier att grotta ner sig i för den intresserade. ;)