NU SLÄPPER VI HELA 3 NYHETER I VÅR GRÖNA SERIE!

Vår Gröna serie består av enkla näringsämnen som passar de flesta som vill tillföra extra näring till sin dagliga kost. Serien består av vitaminer, mineraler, fettsyror och örter och nu släpper vi tre produkter ytterligare!

Selen, Järn och Folsyra. 🙌

SELEN

Selen är ett mineral (spårämne) som vi pratar alldeles för lite om. Det är involverat i många processer i kroppen och har bland annat stor betydelse för vårt immunsystem, som antioxidant, för sköldkörtelfunktion och spermieproduktion hos män. Selen finns i både vegetabiliska och animaliska livsmedel men i varierande mängder. Exempel på mat som innehåller selen är fisk, skaldjur, ägg, råris, nötter och frön. Enligt Livsmedelsverket får man som vuxen i sig 40-50 µg selen per dag i genomsnitt, vilket är strax under det rekommenderade dagliga intaget som är 50-60 µg. Detta beror till stor del på att maten inte innehåller lika mycket selen längre som de gjorde förr i tiden. Markerna är utarmade och selenfattiga vilket har minskat vårt selenintag, framför allt i Sverige. Selen kan därför intas i form av tillskott som komplement till den dagliga kosten för att säkerställa ett adekvat och optimalt intag. 

Fördelar med Elexir Selen: 

-Organiska selenformer som kroppen lätt tar upp

-Veganska kapslar

-Selen från två olika källor: selenjäst och selenmetionin

JÄRN

Järn är precis som selen ett mineral, men som vi behöver betydligt större mängder av än selen. Järn har även det många olika funktioner i kroppen och tyvärr är järnbrist det världens mest förekommande näringsbrist (efter proteinbrist som förekommer i fattiga länder). Järn behöver vi för bland annat blodbildning, syretransport, energiomsättning, immunsystemet, kognitiva funktioner och mycket mer. 

Järn finns i två olika former som kallas hemjärn och icke-hemjärn. Hemjärn tas upp något bättre av kroppen och finns i animaliska livsmedel som inälvsmat, blodpudding, kött, ägg och skaldjur. Icke-hemjärn finns i vegetabiliska livsmedel som nötter, frön, torkade aprikoser, baljväxter och fullkornsprodukter. Järnet som finns i vegetabiliska livsmedel tas upp bättre tillsammans med C-vitamin.

Elexir Järn består av järn bundet till aminosyran glycin vilket är en mycket biotillgänglig form av järn som kroppen lätt tar upp. För att optimera upptaget ännu lite till har vi satt till C-vitamin. Tabletten löses upp långsamt i kroppen vilket ökar upptaget ytterligare. Många järntillskott tillverkade av andra järnformer kan ofta orsaka magbesvär som förstoppning. Vi har självklart valt en järnkälla som är skonsam för magen.

Grupper som riskerar att ligga lågt på järn är framför allt kvinnor i fertil ålder, gravida, vegetarianer, veganer och äldre. 

 Fördelar med Elexir Järn: 

-Järnbisglycinat skonsamt för magen

-Med C-vitamin för ökat järnupptag

-Depåtablett som utsöndras långsamt vilket ökar upptaget

FOLSYRA

Folsyra hör till B-vitaminfamiljen och kallas även för vitamin B9. Det är ett vattenlösligt vitamin men kan faktiskt ändå lagras till viss del i levern men inte i någon stor utsträckning. Formen av folsyra som kommer i livsmedel kallas folat och finns rikligt i mörkgröna bladgrönsaker, olika sorters kål, baljväxter, frukt och bär. Även fullkornsprodukter och vissa mejerier innehåller en del folat. Trots att folat finns i dessa vanliga livsmedel är det många som får i sig för lite. Personer som ofta behöver få i sig extra folat/folsyra i exempelvis kosttillskott är gravida, ammande samt kvinnor som planerar att bli gravida. 

Folsyra är inte bara viktigt för kvinnor i samband med graviditet. Det har en rad viktiga funktioner i kroppen hos oss alla. Folsyra behövs för DNA-syntes, aminosyra-metabolism, blodbildning (tillsammans med vitamin B12), för att immunsystemet ska fungera normalt, psykologiska funktioner och det minskar även trötthet och utmattning. En annan viktig funktion är att folsyra bidrar till normal homocysteinomsättning.

OBS! Alla folsyratillskott har inte samma kvalité! Elexir folsyra består av den patenterade formen Quatrefolic® som är en mycket biotillgänglig, aktiv form av folsyra som är mycket lätt för kroppen att ta upp.  

 Fördelar med Elexir Folsyra: 

-Patenterad form (Quatrefolic®)

-Hög biotillgänglighet

-400 µg folsyra i vegansk kapsel