Igelkottstaggsvamp, eller Lion's mane, har en lång rad hälsofördelar, inte minst genom dess förmåga att påverka minne, fokus och koncentration. Här kan du lära dig mer om denna fascinerande svamp. Vill du även dra nytta av dess många hälsobringande egenskaper kan du hitta den i vårt Elexir Svampkomplex med Lion's mane.
Igelkottstaggsvamp - Hericium erinceus
Igelkottstaggsvamp, även känd som Hericium erinaceus, är en fascinerande svamp som väckt intresse på senare år både hos naturälskare, gastronomer och alla de som vill dra nytta av svampens alla hälsofördelar.
Igelkottstaggsvamp påminner om en vit man med sina långa, mjuka hängande taggar. Det här mycket karakteristiska utseendet har givit svampen dess engelska namn – Lion's mane (lejonman), ett namn som framför allt är välkänt inom naturmedicin.
Så växer igelkottstaggsvampen
Igelkottstaggsvampen trivs på döende eller döda träd, framförallt på lövträd som ek och bok. Skuggiga och fuktiga skogar är idealiska för svampen. Dess förmåga att bryta ner cellulosa och lignin gör den till en viktig del i ekosystemet, eftersom den hjälper till att återföra näringsämnen till marken genom att bryta ner döende träd. I Sverige är igelkottstaggsvampen relativt ovanlig, men kan hittas i äldre lövskogar där den bidrar till den biologiska mångfalden.
Fridlyst i Sverige
Igelkottstaggsvampen kan bli upp till 20 cm i diameter. Den här imponerande storleken tillsammans med det spektakulära utseendet gör den är lätt att känna igen, även om den är en ovanlig syn i Sverige. Viktigt att komma ihåg är att arten är akut fridlyst och den får absolut inte plockas. I Sverige har vi endast 5 fridlysta svamparter och Lion's mane är alltså en av dem.
Kulinarisk användning
Igelkottstaggsvampen är en uppskattad delikatess i många delar av världen, särskilt i Asien där den har varit en del av kosten i århundraden. Svampen kan användas i en mängd olika rätter, den kan stekas, stuvas, användas i soppor och och kan gärna blandas med andra svampar. Den har en mild, något söt smak och en köttig textur och kan fungera som ett utmärkt vegetariskt alternativ till kött. Återigen är detta inget vi kan prova på med igelkottstaggsvampar från svenska skogar utan är kanske något vi kan passa på att njuta av när vi är utomlands.
Traditionell användning
I traditionell kinesisk medicin används igelkottstaggsvamp för att stödja matsmältningssystemet och främja den allmänna maghälsan. Den anses även ha en positiv effekt på mental hälsa och används för att förbättra koncentration, minne och kognitiv funktion.
Utöver dessa användningsområden har igelkottstaggsvampen i traditionell medicin ansetts ha inverkan på hälsan på olika sätt. Den har också använts för att bekämpa trötthet och för att förbättra vitalitet och energi. Även om många av dessa fördelar fortfarande undersöks av modern vetenskap finns det stöd inom forskningen för de traditionella användningsområdena.
Kosttillskott med igelkottstaggsvamp
Dra nytta av igelkottstaggsvampen med vårt Elexir Svampkomplex med Lion's mane, ett kosttillskott som stödjer minne, fokus och koncentration. Utöver högaktivt extrakt från igelkottstaggsvamp innehåller det även extrakt från andra svampar och växter som stödjer samma typer av hälsoförbättringar:
Cordyceps
Cordyceps, känd som larvsvamp på svenska, innehåller viktiga näringsämnen, inklusive polysackarider, vitaminer och mineraler.
Maitake
Maitake, eller korallticka på svenska, är en ätbar svamp uppskattad i Asien för både sitt näringsinnehåll och smak. Svampen är rik på polysackarider, vitaminer och antioxidanter.
Bacopa monnieri
Bacopa monnieri, även känd som Brahmi, är en ört som växer i våtmarker. Den har använts i över 3000 år inom Ayurveda för att förbättra kognitiva funktioner som fokus och minne, samt för att minska stress.
Elexir Svampkomplex med Lion's mane kommer i 100% veganska kapslar. Rekommenderad dagsdos är en kapsel per dag.
Igelkottstaggsvamp: Vanliga frågor och svar
Igelkottstaggsvamp är känd för sina potentiella hälsofördelar som exempelvis inom hjärnhälsa och kognitiva funktioner.
Ja, igelkottstaggsvamp finns i Sverige. Den växer främst på döda eller döende lövträd i äldre lövskogar. Svampen är fridlyst och får inte plockas.
För att odla igelkottstaggsvamp behöver man börja med att införskaffa mycel eller odlingssatser som är specifikt avsedda för svampen. Odlingen kräver en fuktig och välventilerad miljö, med en substratblandning som ofta innehåller sågspån eller strimlad lövved. Temperaturen och fuktigheten måste kontrolleras noga för att efterlikna svampens naturliga växande förhållanden. Det kan ta flera månader innan svampen börjar växa.