De flesta vet att kalcium behövs för benstomme och tänder. Men kalcium behövs för mycket mer än så. Kalcium är ett essentiellt mineral som behövs även för att våra muskler och blodkoaguleringen ska fungera normalt. Med andra ord är det viktigt att vi får tillräckligt med kalcium genom kosten för att upprätthålla en god hälsa. Vissa av oss kan ibland riskera att få i oss för lite kalcium. Då kan kosttillskott med kalcium hjälpa.
Kalciums viktiga roll i kroppen
Kalcium behövs i kroppen för att bibehålla normal benstomme och för att bibehålla normala tänder. Men det har även andra viktiga funktioner. Kalcium bidrar även till normal muskelfunktion, ämnesomsättning och blodkoagulation. Utan tillräckligt intag av kalcium riskerar vi brist, vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem som osteoporos (benskörhet) och hypokalcemi (låga nivåer av kalcium i blodet).
Kalciumrika livsmedel
För att få i oss tillräckligt med kalcium är det viktigt att inkludera kalciumrika livsmedel i vår kost. Kalcium finns i flera olika livsmedel, däribland mjölkprodukter som mjölk, ost och yoghurt. Även vissa grönsaker, såsom broccoli och grönkål, samt fiskar med ätbara ben, som sardiner, är bra källor till kalcium. För de som inte konsumerar animaliska produkter finns det berikade alternativ som soja-, mandel-, och risdrycker som även de kan bidra till kalciumintaget.
Rekommenderat dagligt intag av kalcium
Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av kalcium varierar med ålder och kön. Barn mellan 6–9 år bör inta omkring 800 milligram (mg) per dag, medan ungdomar mellan 10–17 år och vuxna behöver mer, ofta upp till 1000 mg eller mer, för att möta kroppens krav. Gravida och ammande kvinnor har ett ännu högre behov och bör sträva efter att få i sig minst 1000 mg kalcium dagligen för att stödja både sitt eget och barnets behov.
Så kan upptaget av kalcium förbättras
För att förbättra kalciumupptaget är det viktigt att inkludera vitamin D i kosten eftersom det hjälper kroppen att absorbera kalcium. D-vitamin finns i fet fisk, äggulor och berikade livsmedel, samt genom solljus. Även magnesium spelar en roll för kalciumupptaget, vilket innebär att en balanserad kost rik på både magnesium och vitamin D kan främja ett bättre upptag av kalcium. Forskning vid Örebro universitet har även studerat betydelsen av vitamin K2 för fördelningen av kalcium i kroppen. Vitamin K2 ser till att få bort kalciumet från blodet, där det ibland i ogynnsamma fall kan förekomma för mycket, och slussar vidare det till de ställen där det gör mest nytta, såsom för att förstärka vår benstomme.
Då kan du behöva ta tillskott av kalcium
Trots en välbalanserad kost kan vissa individer, såsom äldre vuxna, kvinnor efter menopausen, och personer som har problem med näringsupptaget, behöva tillskott av kalcium för att uppnå ett tillräckligt intag. Notera att du kan behöva konsultera en dietist eller läkare om du är osäker, eftersom för mycket kalcium eventuellt kan leda till andra hälsoproblem.
Kosttillskott med kalcium från Elexir Pharma
Vi har olika kosttillskott med kalcium i kombination med andra viktiga näringsämnen som kan förbättra upptaget av kalcium, såsom vitamin D och K.
Här hittar du våra kosttillskott med kalcium
Vad är kalcium bra för: Vanliga frågor och svar
Rekommenderat dagligt intag av kalcium för de flesta vuxna
är omkring 1000 mg. Detta bidrar till att upprätthålla normal funktion hos
skelettet och tänderna samt stödjer viktiga kroppsfunktioner.
Dock kan behovet vara högre hos vissa grupper, såsom äldre
vuxna och kvinnor som har passerat menopausen, vilka kan behöva mer kalcium för
att bibehålla ett starkt skelett.
En brist på kalcium över tid kan leda till hälsoproblem
såsom osteoporos, vilket innebär att skelettet blir svagare och mer benäget för
frakturer.
Kalciumbrist kan också påverka hjärtat, musklerna och
nervsystemet. Det är viktigt att säkerställa tillräckligt intag för att
förebygga hälsoproblem.
Mjölkprodukter som mjölk, ost och yoghurt är bland de bästa källorna till kalcium. För de som söker alternativ utanför mejeriprodukter finns också andra källor som gröna bladgrönsaker, mandlar, tofu, och kalciumberikade produkter såsom vissa typer av växtbaserade mjölkalternativ.
Ja, att få i sig för mycket kalcium kan också medföra risker. Överdrivet intag kan leda till njurstenar och kan även påverka upptaget av andra viktiga mineraler.
Vitamin D spelar en avgörande roll för kalciumupptaget i kroppen. Utan tillräckligt med vitamin D kan kroppen inte absorbera kalcium effektivt, vilket kan leda till kalciumbrist trots tillräckligt intag. Solljus är en viktig källa till vitamin D, men det finns också i fet fisk, äggulor och berikade livsmedel. Hos Elexir Pharma hittar du kosttillskott med kalcium som inkluderar både vitamin D och K för att förbättra upptaget.
Ja, barn och tonåringar behöver mer kalcium jämfört med vuxna för att stödja den snabba tillväxten av skelettet.
Det rekommenderade dagliga intaget är högre för den här åldersgruppen, särskilt under puberteten, när mycket av skelettets tillväxt sker. Det är viktigt att barn och tonåringar får i sig tillräckligt med kalcium för att bygga upp ett starkt skelett och förebygga sjukdomar relaterade till benhälsan senare i livet.
Gravida och ammande kvinnor har ett ökat behov av kalcium för att stödja utvecklingen av barnets skelett samt upprätthålla sin egen skeletthälsa. Är man gravid bör man sikta på att konsumera minst 1000 mg kalcium per dag.
Detta kan uppnås genom att inkludera kalciumrika livsmedel som mjölkprodukter, kalciumberikade alternativ, gröna bladgrönsaker och fisk med ätbara ben i kosten.
Det är också viktigt att diskutera med en vårdgivare om behovet av kalciumtillskott, särskilt om kosten inte tillhandahåller tillräckligt med kalcium.
Vid vissa sjukdomar och hälsotillstånd kan näringsupptaget försämras och tar en med kan det bli lättare att få brist på kalcium. Exempel är inflammatoriska tarmsjukdomar och vissa njursjukdomar. För dessa tillstånd kan läkare rekommendera tillskott och specifika kostanpassningar för att se till att man får i sig tillräckligt med kalcium. Är du osäker ska du alltid tala med en läkare eller dietist för att säkerställa att du får i dig rätt nivå av kalcium.