Fastemånaden Ramadan är den heligaste och mest firade tiden för muslimer runt om i världen. Det är en månad som har en enorm betydelse och sträcker sig över religioner – precis som jul. För många är ramadan en djupt andlig tid av bön, reflektion, avskildhet och att rena själen. Ramadan är också en social månad. På dagarna fastar muslimer från morgon till kväll. När solen går ner bryts fastan. Då samlas familjer och vänner i hemmet och äter måltiden iftar.
Under ramadan ger rika människor tillbaka till de mindre lyckligt lottade i samhället. Varje år firar miljontals människor Ramadan i konfliktområden och sorg. För dem betyder en handling av medkänsla och solidaritet under ramadan så mycket.
När är Ramadan?
Ramadan infaller vanligen under mars/april varje år. De exakta datumen kan variera med några dagar beroende på region och hur månen tolkas. Ramadan och fastan varar 29-30 dagar beroende på månkalendern. När den avslutas börjar festen eid al-fitr.
När börjar eid?
Ramadan och fastan avslutas med högtiden och festen eid al-fitr som börjar dagen efter fastemånadens slut. Eid bryter fastan bryts och familjer och vänner firar i upp till tre dagar. Barn får nya kläder och gåvor, eller pengar (eidiyah).
Efter eid-bönen i moskéen på morgonen samlas familjen och äter frukost. De hälsar "Eid Mubarak" till varandra och önskar en fredlig och välmående eid.
Hur länge pågår fastan under ramadan?
Under de 29-30 dagarna som ramadan pågår ska alla rättrogna muslimer fasta varje dag. Från att solen går upp tills den går ner avstår man från att äta och dricka. Om man är sjuk, äldre, gravid, diabetiker eller menstruerar behöver man inte fasta. Att fasta under ramadan är en av de fem pelarna inom islam.
Förberedelser:
Mat & näring
- Handla i förväg och gör en matplan för att se till att få i dig all mat och näring du behöver.
Ladda med suhoor
- Förbered din kropp med en näringsrik smoothie och vätskeersättning.
Fokus på fibrer
- Välj gärna fullkornsbröd, havre, chiafrön, linser, bönor eller brunt ris.
Vatten, vatten, vatten
- Glöm inte att dricka mycket och kanske fylla på med vätskeersättning.
Ta tid för powernaps
- Korta pauser/meditera och se till att få tillräckligt med sömn för att klara hela dagen.
Tid för reflektion
- Sätt upp mål för den nya period som nu kommer.
Så här kan du använda vitaminer för att komplettera din kost:
Intas vid Suhoor:
B-vitamin Komplex: Minskar trötthet, utmattning och stress. Bidrar till immunsystemets, energiomsättningens och nervsystemets normala funktion samt till bildning av röda blodkroppar.
Vid Iftar intas:
D3vitamin: Viktig under större delen av året då solen inte står så högt här i Norden. Få livsmedel, varken animaliska eller veganska, innehåller naturligt D-vitamin vilket gör det viktigt för alla.
Omega 3: Är en grupp fleromättade fettsyror som är livsnödvändiga för oss människor då vi ej kan producera dem själva i kroppen.
Innan läggdags:
Magnesium: Bidrar till musklernas normala funktion och kan minska symptom som trötthet och utmattning.