Vanliga frågor och svar om vitaminer! article image

Vanliga frågor och svar om vitaminer!

Vad har vitaminer för funktion i kroppen?

Vitaminer spelar en avgörande roll i många olika biologiska processer i din kropp. Bland annat påverkar de energiomsättning, immunförsvar, skelett, hjärthälsa och celltillväxt ­– tillsammans med mycket annat.

Maten idag innehåller inte lika höga halter av vitaminer och mineraler som förr, vilket gör det svårt att få i sig allt  man behöver, även om man äter en allsidig kost. Därför kan ett tillskott vara bra.

Vilka livsmedel finns det vitaminer i?

Du hittar vitaminer i många olika typer av mat. Till exempel frukt och grönsaker och fet fisk är bra källor. Även kyckling, kött, fullkornsprodukter, nötter och frön är rika på vitaminer.

Vad är vitaminer?

Vitaminer är organiska föreningar som din kropp behöver för att kunna fungera som den ska och för att du ska upprätthålla en god hälsa. Vitaminer är vad vi kallar essentiella näringsämnen, vilket betyder att du behöver få i dig dem via kosten. Olika vitaminer spelar olika roller i en rad olika biologiska processer i kroppen.

Enkelt sagt kan man säga att vitaminer är som små hjälpare i din kropp. Om du ser din kropp som en maskin som har olika uppgifter att göra varje dag, behöver den ta vitaminer från maten du äter och använda dem i olika processer för att fungera. Vitaminerna hjälper även kroppen med att bland annat bli av med bakterier och virus och att bygga starka ben och tänder.

Vilka är de viktigaste vitaminerna?

Det finns 13 vitaminer (A-vitamin, B-vitaminer, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin och K-vitamin) och alla är viktiga för att din kropp ska fungera som den ska och för att du ska upprätthålla en god hälsa.

Vilka vitaminer som är viktigast för just dig beror på hur gammal du är, ditt kön, vad du har för livsstil och ditt hälsotillstånd. Genom att äta en varierad och näringsrik kost ökar dina chanser att få i dig bra mängd av de flesta vitaminer.