Magnesium är ett livsviktigt mineral för kroppen och ett av de näringsämnen vi behöver äta störst mängd av. Magnesium deltar i en stor mängd av kroppens biokemiska reaktioner och behövs för att aktivera över 300 olika enzymer! Det är mycket viktigt för musklernas funktion, för benstommen, nervsystemet och energiomsättning. Magnesium verkar brett i kroppen inom många olika områden vilket kan göra det lite klurigt att veta om man upplever symptom på brist men ett mycket vanligt tecken på magnesiumbrist är muskelkramper och så kallade ”myrkryp” i benen. Det beror på en obalans mellan de salter som finns i och utanför cellen (elektrolytbalans) där magnesium är en viktig faktor. Utan magnesium kan kroppens celler inte producera energi vilket gör att man vid låga magnesiumhalter kan uppleva trötthet och utmattning vilket även det är vanliga tecken på brist.
Listan över varför du behöver magnesium kan göras nästan hur lång som helst men för att göra det så konkret som möjligt punktar vi upp det. Magnesium är viktig inom följande områden:
- Elektrolytbalans (saltbalans)
- Tänder
- Benstomme
- Vid trötthet och utmattning
- Energiomsättning
- Muskler
- Nervsystem
- Proteinsyntes
- Hjärnan
- Celldelning
- Hjärta
- Kalciumomsättning
Magnesium i kosten
Magnesium finns i många livsmedel, men i varierande mängd. Bra källor till magnesium i kosten är nötter, gröna bladgrönsaker, fullkorncerealier, mandel, bönor, potatis, fisk, kött och mejeriprodukter. Att tänka på är dock att kemiska gödningsmedel hindrar växterna från att dra åt sig magnesium ur jorden vilket gör att magnesiumhalten kraftigt varierar beroende på växternas ursprung. Absorptionen av magnesium kan dessutom minska vid samtidigt intag av fytinsyrarika livsmedel såsom nötter, spannmål, grönsaker och baljväxter. Absorptionen försämras även vid väldigt lågt proteinintag.
Som om detta inte vore nog riskerar kaffe, te, läsk och andra vätskedrivande medel som till exempel medicinering med diuretika att stimulera utsöndringen av magnesium med urinen. En stor alkoholkonsumtion kan därtill vara ytterligare en faktor till magnesiumförlust som kan orsaka brist på mineralet. Med andra ord finns en mängd faktorer som kan öka kroppens behov av magnesium markant.
Eftersom magnesium är ett vattenlösligt ämne så lagras det sämre i kroppen och behöver tillföras kontinuerligt genom kost och/eller kosttillskott.
Magnesium vid träning
Många har säkert hört att magnesium kan vara extra viktigt vid träning. Det hänger ihop med magnesiumets roll i muskelfunktion, närmare bestämd muskelkontraktion. När vi drar ihop en muskel, dvs utför en muskelkontraktion, samverkar magnesium och kalcium. Kalcium behövs för att spänna muskeln och magnesium för att få muskeln att slappna av igen. Detta gäller även hjärtmuskeln vilket gör magnesium till ett viktigt mineral även hjärtats funktion. Vidare är magnesium nödvändigt för att muskeln sedan ska kunna utvinna energi i form av ATP (energiproduktion). Då magnesium bidrar till minskad trötthet och utmattning finns det även därför fördelar med magnesium vid träning. Magnesium utsöndras dessutom med svett så ju mer man tränar och svettas, desto mer behöver man se över ditt magnesiumintag.
Avslappning och återhämtning
Magnesium är som beskrivet ovan viktigt för muskelavslappning och för nervsystemet och det finns flera sätt att få i sig magnesium, inte bara via munnen. Magnesium tas inte bara upp genom tarmslemhinnan vid intag av mat eller kosttillskott, det tas även upp genom huden. Av den anledningen har Epsomsalt blivit mycket populärt för ömma och trötta muskler. Epsomsalt är ett magnesiumsalt som används vid bad och fotbad. Detta magnesiumsalt har länge använts för att lindra stress, trötta ömmande muskler och muskelknutor.