Enzymer - Information

Matsmältningsenzymer

Matsmältningsenzymer är mycket viktiga och behövs för att kroppen ska kunna bryta ned den mat vi äter och därefter tillgodogöra sig alla de näringsämnen som finns i kosten. Matsmältningsenzymernas funktion startar redan i munnens saliv och fortsätter sedan i magsäcken och vidare ned i tarmen. I olika delar av kroppen verkar olika typer av enzymer, samtidigt som olika näringsämnen kräver olika enzymer för dess nedbrytning och upptag.

Olika enzymer har olika uppgifter

En dålig matsmältning kan orsaka obehagliga besvär såsom gaser, magknip, uppblåsthet och diarré. Ett tillskott av vegetabiliska matsmältningsenzymer, tillsammans med kostfiber och extrakt från frukter med gynnsamma effekter på matsmältningen, kan underlätta kroppens förmåga att spjälka kosten och därigenom bidra till en normal mag- och tarmfunktion. Man brukar gruppera in enzymer efter deras funktion:

• Amylas spjälkar kolhydrater

• Proteas spjälkar proteiner

• Lipas spjälkar fetter

• Cellulas spjälkar cellulosa (fibrer)

• Laktas spjälkar laktos (mjölksocker).

Enzymer finns inte bara i kroppen utan också i livsmedel som exempelvis papaya, kiwi och ananas. Elexir Enzymer innehåller en kombination av olika proteasenzymer som utvinns från dessa frukter.

Kronärtskocka

Kronärtskocka är en av flera kända örter med positiv inverkan på matsmältningen. Den innehåller inte enzymer utan verkar istället stimulera kroppens egen produktion av matsmältningsenzymer. Bladextrakt från kronärtskocka hjälper till att stödja matsmältningen, bidrar till tarmkanalens normala funktion samt bidrar till tarmkomfort.

Tips!

Om du upplever besvär med magen i samband med intag av mat är ett enkelt tips att tänka på att tugga maten ordentligt. Det kan låta självklart men många av oss äter fort och ”i farten””, vi är stressade och kanske inte sitter ner i lugn och ro med vår måltid. Att tugga maten i lugn och ro ger magen mycket bättre förutsättningar att bryta ner den och enzymerna får lättare att arbeta. När stora bitar mat inte bryts ner korrekt åker de vidare till tjocktarmen där magbakterier börjar fermentera dem och det bildas bland annat gaser och vi känner oss uppblåsta.