Kalcium & Magnesium - Information

Kalcium och magnesium – genial samverkan

Kalcium är byggmaterialet för kroppens bärande system – skelettet. Nästan allt kalcium i kroppen är bundet till skelett och tänderna. Men en liten del, knappt en procent av kroppens kalcium, finns i övriga vävnader. Där har det funktionen att ”rycka ut” om ett ben behöver repareras, för att blodet ska kunna koagulera och liknande. Men det har också en roll som är mindre känd – det är kalcium som gör att vi kan dra ihop musklerna. Det vill säga, kalcium gör att vi med muskelkraft kan gå, greppa matkassens bärhandtag och en mängd andra vardaglig självklarheter.

Löser upp spända muskler

Men som så mycket annat är vårt muskelarbete ett samspel. Och om kalcium hjälper oss att dra samman musklerna, har magnesium den andra funktionen – att få musklerna att slappna av efter sammandragning. Detta har betydelse vid ofrivilliga muskelanspänningar. Låt oss exemplifiera med en dag framför datorn: man känner att muskler i nacke och rygg varit spända, men vill inte slappna av riktigt. Där kommer då magnesium in i bilden. Med rätt nivå magnesium i kroppen för musklerna hjälp att komma ur det (ofrivilliga men ibland smärtsamma) spända och låsta läget. Magnesium har dock fler uppgifter i kroppen. Man räknar med att över 300 olika reaktioner och biologiska processer i kroppen aktiveras av magnesium, bland annat matsmältning och energiproduktion.

Optimering av kalciumupptaget

Svensk forskning vid Örebro Universitet har studerat vitamin K:s betydelse (framförallt vitamin K2) för fördelningen av kalcium i kroppen. Enkelt uttryckt kan man säga att vitamins K fördelar kalciumet i kroppen, lite som en polis som dirigerar hur trafikanterna ska köra. Främst är syftet att få bort kalciumet från blodomloppet (där det transporteras runt i kroppen och i ogynnsamma fall kan fastna). Främsta målet för kalciumet är där det gör mest nytta – för att förstärka benstommen. Vitmain K2 har nämligen förmågan att stärka benen utan att mineralhalten ökar generellt.

Benstärkande samarbete mellan K och D

Samspelet mellan vitamin K2 och D-vitamin är extra gynnsamt. D-vitamin har nämligen förmågan att öka tillgången på kalcium i kroppen. När denna förmåga kopplas samman med vitamin K2:s förmåga att fördela ut kalciumtillgången där den mest behövs, ger kombinationen en mycket gynnsam inverkan på styrkan i skelettet. En extra viktig egenskap framförallt för kvinnor som tenderar att drabbas av benskörhet.

Gurkmeja kompletterar

Ju äldre man blir, desto mer hjälp kan lederna behöva för att fungera som de ska och bibehålla sin rörlighet. Gurkmeja har en dokumenterad trippeleffekt på lederna: Dels skyddas lederna av den aktiva substansen, dels understödjer den rörligheten så att denna bibehålles. För det tredje bidrar gurkmejan till den generella ledhälsan. En starkt bidragande orsak är den dokumenterade förmåga att hjälpa kroppen i arbetet att kontrollera inflammatoriska reaktioner i kroppen och reducera den inflammation som orsakar besvären.

Gurkmeja:

  • Reducerar inflammation och oxidativ stress.

  • Skyddar cellerna/skyddar lederna/ bibehåller rörlighet i leder/bidrar till ledhälsan.

  • Hjälper till att kontrollera inflammatoriska reaktioner i kroppen.