Teston - Information

Sjunkande testosteronnivåer

En 60-årig man kan ha upp till 40% lägre testosteronkoncentration jämfört med sitt ”yngre jag”. Detta beror på att testosteronkoncentrationen hos de flesta män minskar i en takt med 1-2% per år efter 30 års ålder. Minskningen varierar från individ till individ och beror på förändringar i flödet av manliga könshormoner (androgener). Testosteron beskrivs ofta som det manliga könshormonet och spelar en viktig roll för emotionellt och fysiskt välbefinnande.

För individen kan detta ta sig uttryck i form av kognitiv påverkan (man känner sig ”trögare i huvudet”), minskad muskelfunktion och viktökning (framförallt av bukfettet). Precis som kvinnor i klimakteriet, kan man uppleva värmevallningar och svettningar, sömnstörningar, nedstämdhet och minskad hårväxt.

Som kvinnans klimakterium

Testosteronnivån påverkas alltså av det enkla och naturliga faktum att vi blir äldre. Men även vår livsföring spelar in och exempelvis viktökning och brist på motion kan påverka testosteronnivån. Inom vetenskapen har man etiketterat minskad testosteronproduktion till mannens andropaus, dvs mannens motsvarighet till kvinnans klimakterium.

Växtbaserade alternativ för fysiskt och mentalt välbefinnande

De senaste åren har man riktat blickarna mot olika örter och deras egenskaper. Bockhornsklöver är en populär ört för män och har använts inom vissa kulturer inom flera hälsoområden och i matlagning. Terminalia chebula, även kallat Haritaki, är ett fruktträd med ovala blad, vita blommor och gula till orange-bruna stenfrukter som används flitigt inom Ayurvedisk hälsofilosofi. Extraktet görs av frukterna.

Genom Testons sammansättning balanseras och stöds manliga funktioner såsom testosteronnivåer, fysisk och mental närvaro, muskelfunktion, energiomsättning och proteinsammansättning. Zink bidrar till normala testosteronnivåer. Magnesium bidrar till normal proteinsyntes och har en roll i celldelningen samt bidrar till normal energiomsättning och muskelfunktion. Vitamin B6 bidrar till normal protein- och glykogenomsättning.