Magnesium är ett av kroppens viktigaste mineraler och är involverat i över 300 enzymatiska reaktioner i kroppen, som påverkar allt från muskelfunktion och energiomsättning till elektrolybalansen och nervsystemets funktion.
Vi utforskar närmare vad magnesium har för funktion i kroppen, när på dygnet det är bäst att ta magnesium, vilka personer som kanske behöver lite extra av mineralet och hur mycket magnesium kroppen behöver varje dag.
Vad är magnesium bra för?
Magnesium är ett mineral som är essentiellt för flera kroppsfunktioner. Mineralet har stor betydelse för musklernas och nervsystemets funktion men är även en viktig komponent för att hålla blodsockret stabilt, energiproduktionen optimal och för hjärtat. Starka ben och en funktionell proteinsyntes har också magnesiumet att tacka, likaså en kropp som fungerar normalt och mår bra. Magnesium behövs för en normal muskelfunktion och energiomsättning och utan magnesium skulle kroppen inte fungera.
Vad gör magnesium i kroppen?
Magnesium deltar i över 300 enzymatiska reaktioner i kroppen och är avgörande för energiproduktion, protein- och DNA-syntes och spelar en viktig roll i regleringen av nervsignaler och muskelfunktion.
Magnesium är även viktig för hjärnan och mental hälsa genom dess interagerande med flera neurotransmittorer. Magnesium påverkar bland annat dopaminreceptorerna och har en roll i syntesen av serotonin, vilket gör magnesium otroligt viktigt mentalt välbefinnande. Forskning har visat att låga nivåer av magnesium har en koppling till depression och ångest.
När ska man ta magnesium?
Det finns inga strikta regler för när man ska ta magnesium. Beroende på ditt syfte med ett magnesiumtillskott kan det finnas för- och nackdelar med att ta magnesium vid specifika tillfällen under dagen. Att ta magnesiumtillskott i samband med måltid är dock ofta rekommenderat då det hjälper kroppen absorbera magnesiumet bättre, samt kan vara snällare mot magen.
Varför ska man äta magnesium på kvällen?
Många föredrar att ta magnesiumtillskott på kvällen då forskning visar att magnesium kan ha positiva effekter på avslappning och sömn genom att påverka neurotransmittorer, minska stress och ångest, och förbättra sömnkvaliteten. Om ditt syfte med att ta ett magnesiumtillskott för att komma ner i varv och slappna av kan du med fördel ta det på kvällen innan läggdags.
Så mycket magnesium bör du äta
Hur mycket magnesium du bör äta är individuellt utifrån kön, hälsotillstånd ålder och livsstil. Ett tillräckligt intag av mineralet cirka 300 mg för vuxna kvinnor och 350 mg för män per dag. Lever du ett väldigt aktivt liv, stressar mycket, är gravid eller i klimakteriet kan den rekommenderade dosen av magnesium se annorlunda ut. Detta gäller även för personer med vissa sjukdomar eller som äter specifika mediciner.
Vilken mat innehåller magnesium?
Magnesium finns naturligt i flera livsmedel. Några magnesiumrika livsmedel inkluderar mörkgröna bladgrönsaker (som spenat och grönkål) där mineralet finns i den mörkgröna färgen, nötter och frön, fullkornsprodukter, baljväxter, avokado och bananer. Att inkludera dessa livsmedel i din kost kan hjälpa dig att uppnå ditt dagliga behov av magnesium.
Så vet du om du har magnesiumbrist
Tecken på magnesiumbrist kan vara otydliga och utvecklas över tid. Några vanliga symtom inkluderar muskelsvaghet och kramper, högt blodtryck, sömnproblem och trötthet, PMS och mentala häsloproblem som ångest och depression. Om du misstänker att du har magnesiumbrist, är det viktigt att konsultera en läkare för rätt diagnos och behandling.
Varför får man magnesiumbrist?
Magnesiumbrist kan uppstå av flera skäl, bland annat ensidig kost, vissa medicinska tillstånd som påverkar mage och tarm, hög och långvarig stress och vissa mediciner.
Vem bör äta tillskott av magnesium?
Magnesiumtillskott kan vara nödvändiga för personer som har svårt att få i sig tillräckligt med magnesium genom kosten. Detta inkluderar äldre vuxna, personer med vissa medicinska tillstånd som celiaki och Chrons sjukdom, och personer som tar mediciner som kan påverka magnesiumupptaget.
Idrottare och personer som lever ett aktivt liv kan också ha ett ökat behov av magnesium, likaså kvinnor i klimakteriet eller personer som lever med hög stress.
Magnesiumtillskott finns i flera olika former och kombinationer, både som enskild magnesiumform och som kombinationer av flera typer av magnesium. Beroende på dina specifika behov kan vissa former vara mer lämpliga än andra. Här kan du läsa mer om de olika typerna av magnesium och vilka kosttillskott som passar bäst för dig. (länk till magnesiumguiden)
Magnesium, D-vitamin och Omega-3: en synergistisk trio
Magnesium, omega-3-fettsyror och d-vitamin spelar alla viktiga roller i kroppens funktion och har synergistiska effekter när de tas tillsammans. Näringsämnena kompletterar varandra och bidrar tillsammans till förbättrad benhälsa, hjärtfunktion, mentalt välbefinnande och immunsystemets effektivitet. Att ta dessa näringsämnen tillsammans kan även ha en positiv effekt på absorptionen i kroppen.
Magnesium: Vanliga frågor och svar
Det finns ingen strikt tid på dygnet som är bäst för alla att ta magnesium, men många föredrar att ta det på kvällen eftersom det kan hjälpa till att främja avslappning och förbättra sömnkvaliteten. Om du har problem med muskelkramper eller sömnlöshet kan det vara särskilt fördelaktigt att ta magnesium på kvällen.
Ja, det går bra att ta magnesium på morgonen men mineralt rekommenderas ej att tas på tom mage, utan bör tas i samband med måltid då det hjälper kroppen att absorbera mineralet lättare.
Det rekommenderas att ta magnesium cirka 30 minuter till en timme innan du går och lägger dig. Detta ger kroppen tillräckligt med tid att absorbera mineralet och börja dra nytta av dess lugnande effekter, vilket kan kan ha positiva effekter på avslappning och sömn.
Precis som med allt kan man även äta för mycket magnesium. Att få i sig för mycket magnesium genom kosten är osannolikt men att äta stora mängder genom kosttillskott är lättare. Det som händer om du får i dig för höga mängder magnesium är främst symtom i form av diarré, illamående och kräkningar.