Dags för återhämtning? article image

Dags för återhämtning?

Återhämtning handlar inte bara om dagen efter gympasset eller minuterna efter att släkten har åkt hem på julafton. Ibland är man bara allmänt hängig och låg. Några enkla tips är: att planera in vilodagar (inte bara alla to-do’s), sov regelbundet samt hitta ett sätt att äta som passar just dig och håll dig till det. Och sist men inte minst – umgås bara med människor som får dig att må bra. 

Så återhämtar du dig

För att kunna må bra och prestera så är återhämtning A och O. Dels består det förstås av sömn, men även av vila, pauser och aktiviteter som ger energi. Under sömnen pågår en mängd olika uppbyggande processer i kroppen och sömnen har ett stort återhämtningsvärde.

Varför sover jag dåligt?

Tänk också på att sova dåligt inte bara är ett problem. Din kropp kompenserar bristen för sömn nästa natt genom att sömnen blir djupare och av bättre kvalitet. Du behöver alltså inte ta igen förlorad sömn genom att sova i kapp precis den sömn som du förlorat. Men om du sover dåligt och inte får tillräckligt med annan återhämtning under en längre period så kan det vara slitsamt för både kropp och själ.

Brist på återhämtning – symtom

Exakt var gränsen går är förstås individuell. Men symtom som kan tyda på långvarig brist på återhämtning är extrem trötthet, sömnstörning, ihållande eller återkommande spänningshuvudvärk, problem med minnet, humörväxlingar, hjärtklappning samt tryck över bröstet. Känn efter och lyssna på varningssignalerna.