Under en graviditet och födsel genomgår kvinnan en mängd fysiska och känslomässiga förändringar. Tiden efter förlossning kan vara tuff men också magisk, slitsam och fantastisk. Det är en tid av anpassning och lärande, där du som nybliven mamma lär känna ditt barn samtidigt som du navigerar de olika utmaningar som kommer med förlossningen. Postpartumtiden anses vara de sex första veckorna efter förlossningen, men att läka och lära känna din nya kropp kan ta betydligt längre tid än så. Vi hjälper dig att navigera genom din kropps läkning och vad du som nybliven mamma kan göra för att stötta din kropp och ditt välmående under den här perioden i livet.
Första tiden efter förlossningen
Livmodern drar ihop sig
Under den första tiden efter förlossningen sker en del fysiska förändringar i kroppen. Livmodern börjar direkt dra ihop sig och du kan uppleva eftervärkar, vilka oftast brukar vara som kraftfullast de första dagarna och sedan bli lättare i takt med att livmodern återgår till sin ursprungliga storlek. Med värkarna kommer även blödningen som i början ofta har en klarröd färg och är som en riklig mens, där klumpar kan förekomma.
Tips! Att använda en varm vetekudde eller varmvattenflaska på magen under den här perioden kan vara skönt och lindra smärtan.
Vaginal födsel eller kejsarsnitt
Om du har haft en vaginal födsel är det vanligt att du känner dig svullen och upplever en viss ömhet och smärta i underlivet, och kanske även obehag av stygn som skaver. Om du däremot har genomgått ett kejsarsnitt kan det kännas stramt och göra ont vid snittet och du bör vara försiktig med att lyfta för tungt och ta i hårt med magmusklerna de tre första månaderna efter förlossningen. Om du har riktigt kraftfulla smärtor eller stora problem är det viktigt att kontakta vården för rådgivning.
Dagar och veckor efter förlossningen
Blödning efter förlossning
Blödningen efter förlossning, även känd som lochia, varar i genomsnitt i 6-8 veckor. Den kan variera i färg och konsistens och är i början av postpartumperioden oftast klarröd och övergår sedan i rosa och brun i samband med att blödningen avtar. Detta sker i takt med att livmodern drar ihop sig. Efter cirka 6-8 veckor brukar livmodern ha återgått till sin ursprungliga storlek och även då blödningen avtagit. Om du märker att blödningen ökar istället för att avta eller får en konstig lukt och färg kan det var tecken på infektion i livmodern och det är då viktigt att kontakta din barnmorska eller läkare för medicinsk rådgivning och hjälp.
Tips! Se till att ha rejäla nattbindor och stora sköna trosor i bomull som du kan använda under den här tiden, dels för att minska risken för infektion men också för att det ska vara så skönt för dig som möjligt.
Baby blues
Några dagar efter förlossningen sker en hormonell omställning i kroppen för att mjölkproduktionen ska komma igång. Det är under denna period som många kvinnor upplever en känslomässig förändring, känd som "baby blues". Baby blues är en följd av kroppens anpassning till de nya hormonella nivåerna och förändringarna som sker i kroppen, och det kan vara överväldigande med dessa känslomässiga svängningar. Det är viktigt att komma ihåg att dessa känslor oftast är temporära och brukar försvinna inom några dagar när kroppen har justerat sig till den nya situationen.
Rörelse och knipövningar
Om du känner att du är redo att börja röra på dig mer aktivt är promenader toppen. Det kan också vara tid att börja träna bäckenbotten för stärka upp musklerna som töjts ut ordentligt under förlossningen. Om din förlossning var utan komplikationer och du känner dig redo kan du börja med knipövningar redan efter någon vecka. Om du är osäker, upplever smärta eller funderar kring om det är rätt tid för dig att börja, prata med din barnmorska.
Tips! Lägg även in en andningsövning i knipträningen, där du andas in när du slappnar av och andas ut när du kniper.
Första månaderna efter förlossningen
Smärta i kroppen
Under de första månaderna efter förlossningen upplever många kvinnor att det gör ont i kroppen, särskilt i bäckenbotten och nedre delen av magen. Det är viktigt att ge dig själv tid och att vara snäll mot din kropp under denna period av återhämtning. En förlossning är en stor påfrestning på kroppen och det kan ta många månader för kroppen att läka och återhämta sig.
Tips! Det kan vara skönt att göra avslappningsövningar eller lättare yoga och rörlighet för att få ett flöde i kroppen och i musklerna.
Stärka upp kroppen efter förlossning
Om din kropp känns redo kan det vara dags att börja ta längre promenader och till och med börja stärka upp kroppen genom lättare styrketräning, yoga eller kanske pilates. Det finns mängder av appar och personliga tränare som är specialiserade på postpartum-träning och som kan ge dig det stöd du behöver. Det kan vara viktigt att ha i åtanke att oavsett hur lång tid det har gått från din förlossning så kommer din kropp alltid ha burit och fött ett barn vilket på olika sätt lämnar spår i kroppen. Vissa personer känner av dessa spår mer medan andra inte gör det alls. Det är väldigt individuellt hur just din kropp fungerar efter graviditet och förlossning, lyssna på den. Din kropp vet bäst!
Emotionella utmaningar
Efter den påfrestning det är att dels vara gravid och sedan föda barn upplever de allra flesta kvinnor överväldigande känslor som svänger upp och ner. Det är fullständigt normalt och det kan vara viktigt att att vara öppen och prata om dessa känslor och söka stöd vid behov. Känslor som både sorg och glädje är att vänta sig, men såklart även en ökad känsla av oro och att du inte har någon aning om vad du håller på med. Du är inte ensam! Tillåt dig själv att känna alla känslor som uppstår, det finns inga känslor som är rätt eller fel. Om du däremot märker att känslor som sorg eller hopplöshet blir väldigt intensiva och långvariga, eller att du upplever stark oro och panik kan det vara en indikation på postpartum depression och är då viktigt att söka hjälp.
Kom ihåg! Det är en tuff period för väldigt många mammor att navigera genom sömnbrist, amning och hormoner som svänger upp och ner och du gör mer än tillräckligt för ditt barn bara genom att finnas där!
Kost och näring efter förlossning
När det gäller kost och näring efter förlossningen är det viktigt att fokusera på att ge din kropp de näringsämnen den behöver för återhämtning och för att stödja amningen, om du väljer att amma. Att amma tar väldigt mycket energi och det är då extra viktigt att du fyller på ordentligt med både energi och näring för dig och för ditt barn. Om du ammar, tänk på att vissa livsmedel du äter kan påverka din bebis genom bröstmjölken. Om du misstänker att ditt barn har en matallergi, prata med din barnläkare för råd och vägledning.
En balanserad kost
Att äta en balanserad kost som nybliven mamma kan ofta vara lättare sagt än gjort. Men att försöka äta en näringsrik och balanserad kost är något att sträva efter. Inkludera gärna grönsaker, frukt, protein, fullkornsprodukter och hälsosamma fetter i dina måltider för att säkerställa att du får i dig tillräckligt med energi, vitaminer och mineraler. Att fylla på med vätska och dricka mycket vatten är även det viktigt, dels för kroppens återhämtning men också för att stötta mjölkproduktionen (om du ammar).
Kosttillskott vid postpartum
Om du inte får i dig tillräckligt av vissa näringsämnen genom din kost, kan det vara lämpligt att ta kosttillskott. Speciellt om du ammar kan vissa vitaminer och mineraler vara särskilt viktiga för både din och din bebis hälsa. Här vill vi gärna tips dig om vår produkt Multi Gravid som är speciellt utvecklad för gravida och ammande. Den innehåller viktiga vitaminer och mineraler i anpassade doser som ger stöd till dig dagliga kost. Även Omega-3 kan vara ett bra kosttillskott i detta sammanhang.
Ge dig själv tid
Ge dig själv tid att anpassa dig till din nya rutin som förälder. Att föda barn är en unik och underbar upplevelse, men det kan också vara en utmanande tid för dig som mamma. Genom att vara medveten om vad du kan förvänta dig efter förlossningen och genom att ta aktiva steg för att vårda dig själv och söka stöd vid behov, kan du navigera postpartumperioden med tillförsikt och självförtroende. Kom ihåg att du inte är ensam och att det finns resurser och människor som kan hjälpa dig genom denna resa. Men kom också ihåg att du vet bäst hur du kan ta hand om dig själv och ditt barn, gör det som känns bra för dig och ge dig själv tid!