Kollagenguiden article image

Kollagenguiden

Kollagen är ett fiberprotein som utgör hela en tredjedel av allt protein i människan. Det är ett mycket viktigt protein som ger stadga, elasticitet och struktur i kroppsvävnader som hud, brosk, senor, bindväv, muskler, skelett och organ. Kollagen har en speciell struktur som kallas för trippelhelix och kan liknas vid en fläta eller rep. Denna struktur gör proteinet extremt starkt och segt vilket är viktigt med tanke på vilka funktioner det har i kroppen. När man tillför kollagen utifrån underlättas upptaget om man i förväg bryter ner (hydrolyserar) kollagenet i mindre bitar som kan absorberas lätt i tarmen. När man pratar om kollagen så pratar man ofta om att det är viktigt för framför allt två områden – hud och leder. Så vi vill beskriva dessa två områden lite närmre.

Kollagen och hud

Huden är kroppens största organ och består till stor andel av kollagen. Vid 25-års ålder är halterna som högst i huden och ligger då på hela 70% kollagen. Tyvärr minskar kollagenproduktionen därefter i takt med stigande ålder och det är då man börjar märka att huden tappar elasticitet, rynkor framträder, huden blir tunnare och även pigmentförändringar kan börja synas. Det är av denna anledning som kollagen i form av kosttillskott har blivit så populärt, man vill stötta kroppen inifrån och ut. Kollagen finns även rikligt i hår och naglar så även dessa påverkas positivt av extra tillförsel av kollagen.

Kollagen och leder

Kollagen är mycket viktigt för ledernas funktion och bygger upp det vi kallar för brosk. Brosk finns runt ändarna av de ben som möts som exempelvis i en knäled möts lårben och smalben. För att dessa ben ska mötas utan att hamna ben mot ben ligger det brosk emellan som en skyddande kapsel. Brosk är ett tåligt material som gör att leden kan röra sig smidigt och rörligt. Eftersom kollagenproduktionen minskar med tiden kan broskets funktion påverkas negativt vilket ofta leder till smärta och obehag i lederna. Även senor och ligament som finns i leder innehåller kollagen så kollagen är viktig ur flera aspekter för ledernas funktion.

Olika typer av kollagen

Kroppens vävnader innehåller minst 16 olika typer av kollagen men det är några få som dominerar. Ca 90% av kollagenet är av typ I följt av typ II och III och det är därför dessa typer som har störst inverkan på funktioner i exempelvis leder, hud, hår och naglar.

Elexir Kollagen tabletter - hydrolyserat kollagen typ I, II och III

Våra kollagentabletter innehåller hydrolyserat kollagen av typ I, II och III som tas från tre olika källor – fisk, nöt (bovint) och kyckling. Kollagenet kombineras med C-vitamin som behövs för att stödja kroppens egen kollagenproduktion samt vitamin B3 och biotin som är bidrar till normal hud och hår. 

Rekommenderat intag: 4 tabletter dagligen i samband med måltid.

Elexir Kollagen pulver 100% Peptan®

Ett hydrolyserat kollagen i pulverform från nöt (bovint ursprung) med kollagen typ I från Peptan® som säkerställer högsta möjliga kvalitet. Detta pulver kan med enkelhet blandas i valfri dryck, kall som varm och har neutral smak.

Rekommenderat intag: 1–2 skopor (5-10g) dagligen i valfri dryck.

Elexir Kollagen pulver 100% marint

Ett hydrolyserat kollagen av typ I från vildfångad torsk i Nordatlanten. Kollagenet har neutral smak och kan användas i valfri dryck, varm eller kall.

Rekommenderat intag: 2 skopor (5 g) dagligen i valfri dryck.