Vilket pH-värde ska underlivet ha? article image

Vilket pH-värde ska underlivet ha?

När pH-värdet i vaginan är normalt tänker vi inte på det eftersom vi generellt inte har några symtom. När pH-balansen däremot rubbas kan det vara mycket besvärande. Rikliga och illaluktande flytningar, klåda och irritation och eventuellt obehag vid samlag gör ju ingen glad.

I den här artikeln får du reda på vilket pH-värde underlivet normalt ska ha, hur du genom enkla livsstilsförändringar kan stödja underlivets hälsa liksom om effektiva kosttillskott som kan hjälpa dig att bibehålla och återställa balansen i vagina.

I vårt sortiment hittar du flera effektiva produkter som stödjer kvinnohälsa – urinvägar, hormonell balans, torra slemhinnor och pH-värde. Våra produkter hjälper dig som är i fertil ålder såväl dig som är i, eller har passerat, klimakteriet. Alla våra produkter innehåller naturliga och högkvalitativa ingredienser.

Här hittar du alla våra kosttillskott för kvinnohälsa

pH-värde – surt eller basiskt

En skala från surt till basiskt mellan 0-14

pH-värde är ett mått på hur sur eller basisk en vätska är. Skalan går från 0 till 14, där 7 är neutralt. Värden under 7 innebär att vätskan är sur, medan värden över 7 innebär att vätskan är basisk, eller alkalisk, vilket är ett annat ord för basisk.

Ett steg ned i skalan innebär en tiodubblad surhetsgrad

Mer specifikt innebär pH-värdet vilken koncentration av vätejoner som finns i en vätska. Ju fler vätejoner, desto surare är vätskan. pH-värdet är en så kallad logaritmisk skala, vilket innebär att varje heltal på skalan representerar en tiodubbling av koncentrationen av vätejoner.

Med andra ord är det stor skillnad mellan till exempel pH 5 och 6. En vätska som har pH 5 är alltså tio gånger så sur som en vätska med pH 6. Ofta använder man därför decimaltal när man anger pH-värde. Blodets pH-värde ska till exempel ligga mellan 7,35 och 7,45 för att vi ska vara friska och må bra.

Normalt pH-värde i underlivet

Normalt pH-värde i vaginan

Det normala pH-värdet i vaginan, eller slidan, är surt. Vaginalt pH-värde ligger i allmänhet mellan 3,8 och 4,5. Den sura miljön i vaginan hjälper till att skydda mot infektioner eftersom skadliga bakterier inte trivs särdeles bra i sura förhållanden. Det gör däremot godartade mjölksyrabakerier. De producerar mjölksyra som är surt och som därmed bidrar till att skydda vaginan och motverkar infektioner.

Normalt pH-värde vid vulvan

Vulvan är den yttre delen av kvinnans könsorgan. Vulvan har normalt ett pH-värde som är mer likt huden i övrigt och är mindre surt, omkring pH 5 till 7.

Skillnaden mellan pH-värde vid vulvan och i vaginan

Skillnaden i pH mellan vulvan och vaginan beror framför allt på deras olika funktioner och exponeringar. Vaginan innehåller höga koncentrationer av mjölksyrabakterier som producerar mjölksyra, vilket sänker pH-värdet och skyddar mot infektioner.

Vulvan har inte samma behov av ett så surt pH för att skydda mot patogener och dess naturliga hudflora liknar bakteriefloran som finns på kroppens övriga hud.

Faktorer som kan påverka pH-värdet i underlivet

Det finns flera faktorer som kan rubba pH-värdet i underlivet. Några vanliga är:

Menstruation

Under mens kan blodets högre pH (omkring 7,4) tillfälligt höja pH-värdet i vaginan.

Sexuell aktivitet

Sperma har ett basiskt pH, omkring 7,2 till 8. När du har sex kan därmed det vaginala pH-värdet höjas tillfälligt. För att förhindra obalans i pH-värdet är det en god idé att använda kondom. Kondom är ju naturligtvis bra även av flera andra anledningar, såsom skydd mot sjukdomar och ofrivillig graviditet.

Hygienprodukter

Tvål, duschgel och andra hygienprodukter, särskilt de som inte är specifikt utformade för underlivet, kan störa det naturliga pH-värdet kring vulvan. Vaginan rengör sig själv genom flytningar, så där ska man inte använda några produkter.

På senare tid har det blivit vanligt att många provar med naturliga ämnen såsom bikarbonat och citronsaft för att tvätta kropp och hår. Bikarbonat är extremt basiskt, med ett pH-värde mellan 8 och 8,5, vilket helt kan rubba balansen på hud, hårbotten och runt vulvan.

Citronsaft är mycket surt, med ett pH-värde runt 3, vilket är alldeles för surt för både hud och hårbotten, liksom området kring vulvan.

Istället för att experimentera med produkter som inte är anpassade för underlivet kan man använda naturliga, skonsamma produkter som är utformade för just intimhälsa.

Antibiotika

Antibiotikabehandling kan förstöra både goda och dåliga bakterier, vilket potentiellt kan rubba balansen av mjölksyrabakterier i kroppen och därmed påverka pH-värdet i underlivet.

Hormonella förändringar

Hormonfluktuationer under graviditet, klimakteriet eller på grund av hormonbaserade preventivmedel kan även de förändra pH-värdet.

Symptom på obalans i underlivet

Obalans i pH-värdet i vaginan kan leda till flera olika symtom som kan orsaka besvär och obehag som kan påverka vårt välmående.

När pH-värdet inte längre ligger inom det normala intervallet (mellan 3,8 och 4,5) kan det skapa en miljö där skadliga bakterier och jästsvampar trivs. Här är några av de vanligaste symptomen som kan uppstå:

Illaluktande flytningar: Ett av de vanligaste symptomen på pH-obalans är illaluktande flytningar. De kan ha en stark, fiskliknande lukt, särskilt efter sexuell aktivitet. Lukten beror ofta på tillväxt av bakterier vilket kan leda till så kallad bakteriell vaginos, vilket är ett direkt resultat av en förhöjd pH-nivå och som kan behöva behandlas med läkemedel.

Ökade och förändrade flytningar: Förutom obehaglig lukt kan mängden flytningar öka och de kan bli gråaktiga eller vita och tunna i konsistensen. Förändringar när det gäller flytningarna är ofta ett tecken på att något inte står rätt till i vagina.

Torra och sköra slemhinnor: En ökad pH-nivå kan leda till att slemhinnorna i vagina blir torra och sköra. Detta kan orsaka obehag, särskilt under sexuell aktivitet, och kan göra slemhinnorna mer benägna att bli irriterade och blöda.

Klåda och irritation: Många kvinnor upplever intensiv klåda och irritation i och runt vagina när det finns en pH-obalans. Det kan vara mycket obehagligt och påverka vår vardag negativt.

Brännande känsla vid urinering: När det finns irritation i vagina eller vulva kan även urinering orsaka en brännande känsla, vilket ytterligare kan bidra till obehagskänslor.

Så kan du upprätthålla pH-värdet med hjälp av kosten

Kosten är viktig för hälsan i hela kroppen, inklusive det vaginala pH-värdet. Även om det inte finns vetenskapliga bevis som direkt kopplar specifika livsmedel till vaginalt pH, så finns det indikationer på att vissa kostvanor kan hjälpa till att bevara en sund pH-balans i underlivet:

Ät fermenterade livsmedel och probiotika: Fermenterade livsmedel som yoghurt, kefir, kimchi och surkål innehåller naturlig probiotika, det vill säga goda bakterier. Genom att äta dessa livsmedel kan du eventuellt stärka och stödja tillväxten av mjölksyrabakterier i vaginan.

Undvik hög sockerkonsumtion: En kost rik på socker kan störa den mikrobiella balansen i kroppen, inklusive i vaginan. Överdriven sockerkonsumtion kan främja tillväxten av både jäst och skadliga bakterier som kan bidra till högre pH-värden och infektioner som bakteriell vaginos och jästinfektioner.

Drick tillräckligt med vatten: Tillräcklig hydrering är avgörande för kroppens alla funktioner, inklusive att bibehålla hälsan i urinvägar och reproduktiva system. Vatten hjälper till att spola ut toxiner och kan bidra till att upprätthålla en sund miljö i vaginan.

Ät frukt och grönsaker: En kost rik på frukt och grönsaker kan bidra till bättre hälsa överlag och kan även ha en positiv effekt på det vaginala pH-värdet.

Många frukter och grönsaker är alkaliska i naturen men kan paradoxalt bidra till att upprätthålla en sur miljö i vaginan genom att främja en god övergripande hälsa.

Ät rätt fettsyror: Omega-3-fettsyror som finns i fet fisk, linfrön och chiafrön kan påverka en hälsosam mikroflora. Dessa typer av fetter kan indirekt gynna vaginal hälsa genom att stärka kroppens allmänna förmåga att motstå infektioner.

Andra metoder för att upprätthålla ett hälsosamt pH-värde

Kläder: Välj underkläder gjorda av naturmaterial som bomull, vilka låter huden andas och minskar risken för fuktansamling, vilket kan gynna tillväxten av bakterier och jäst. Syntetiska material bör undvikas, särskilt om du redan upplever besvär eller har känslig hud.

Undvik för tajta kläder som jeans eller tights, eftersom de kan bidra till överhettning och ökad fukt i underlivet. Lösa och luftiga kläder kan hjälpa till att hålla området torrt och minska irritation.

Tamponger: Att byta tampong regelbundet, helst var fjärde till sjätte timme, är viktigt för att förhindra uppkomsten av bakterietillväxt och för att behålla en hälsosam pH-nivå. En bra strategi är även att använda tamponger endast under de dagar mensen är som rikligast och alternera med bindor.

Välj tamponger med lämplig absorptionsnivå som passar ditt menstruationsflöde. Att använda en tampong med högre absorptionsförmåga än nödvändigt kan störa den naturliga fuktbalansen i vaginan.

Hygien: Tvätta underlivet med varmt vatten och använd milda, oparfymerade tvålar eller särskilda intimtvålar som är anpassade för den känsliga huden vid underlivet. Det är viktigt att undvika att tvätta insidan av vaginan eftersom det kan störa den naturliga bakteriefloran.

Det räcker att tvätta underlivet en gång per dag. Se till att torka underlivet ordentligt efter tvätt, då fukt kan bidra till bakteriell tillväxt.

HA-PY (Happy Vagina) – kosttillskott för att bibehålla normalt pH-värde

Ytterligare en metod för att hjälpa kroppen att bibehålla ett normalt pH-värde i vaginan är kosttillskott. Happy Vagina innehåller ett mycket brett komplex av olika aktiva ämnen som främjar underlivets hälsa, både för dig som är lite yngre, men som även hjälper kvinnor efter klimakteriet att bibehålla rätt pH-balans.

HA-PY innehåller följande aktiva ämnen som hjälper din vagina att vara happy:

  • 12 miljarder mjölksyrabakterier från 7 olika stammar
  • Dong Quai, en kinesisk ört som stödjer kvinnors vaginala hälsa
  • Gullris som bidrar till hälsosamma urinvägar
  • Biotin, eller vitamin B7, för normala slemhinnor
  • Zink för en normal pH-balans

HA-PY är 100% vegansk och du behöver endast ta 2 kapslar per dag för att få full effekt av kosttillskottet. En burk innehåller hela 45 dagsdoser. HA-PY kan tas under några veckor som en kur eller ätas kontinuerligt.

Vi kvinnor har rätt att må bra oavsett vilken period i livet vi befinner oss i. Let's put a smile on those lips – med rätt kost, hygien och kosttillskott ger du din vagina de bästa förutsättningarna för att vara happy.

Här hittar du vårt fantastiska HA-PY (Happy Vagina)

Vilket pH-värde ska underlivet ha – Vanliga frågor och svar

Hur vet man om man har dåligt pH-värde i underlivet?

Tecken på obalans i underlivets pH-värde kan ge symptom som rikliga flytningar, en brännande känsla, dåligt lukt och obehag i samband med sex eller urinering. De här symptomen kan ibland vara tecken på ett tillstånd som kallas bakteriell vaginos, vilket är en följd av ett högt pH-värde i underlivet.

Kan jag påverka pH-balansen i underlivet?

Ja, det finns flera sätt att hjälpa till att upprätthålla eller återställa ett sunt pH-värde. Det är viktigt att undvika överdriven tvätt av underlivet, särskilt med basisk tvål som kan rubba pH-balansen. Använd milda, oparfymerade produkter med lågt pH-värde och undvik att använda tamponger för ofta eftersom de kan påverka pH-värdet.

Dessutom mår underlivet bra av att luftas. Du kan därför undvika tajta kläder av syntetmaterial och sova utan trosor på natten.

Hur vet jag om mitt underliv mår bra?

Ett friskt underliv har oftast inga symptom som obehag eller onormala flytningar. Mjölksyrabakterierna hjälper till att hålla pH-värdet i balans och skydda mot infektioner. Regelbundna besök hos en gynekolog kan också ge en bättre bild av underlivets hälsa.

Förändras pH-värdet i underlivet med åldern?

Ja, pH-värdet i underlivet kan förändras med åldern. Under klimakteriet minskar produktionen av östrogen, vilket kan leda till att pH-värdet blir högre och slemhinnorna blir torrare och skörare. Det gör underlivet mer sårbart för infektioner.