Rosenrot – 5 viktigaste hälsofördelarna med rosenrot

Rosenrot, med det latinska namnet Rhodiola Rosea, är en växt som har använts i århundraden för sina enastående hälsofördelar och som än idag är väldigt populär för att bland annat stötta kroppen under stressiga perioder. Men vad är rosenrot och vilka är det absolut viktigaste hälsofördelarna med växten?

Vad är rosenrot?

Rosenrot, Rhodiola Rosea, är en adaptogen växt som redan år 1755 beskrevs som en läkeväxt av Carl Von Linné, och har traditionellt använts i läkande syften. Växten har fått sitt namn från dess rosliknande doft, men till utseendet har den inte mycket gemensamt med rosen. Rosenrot har en vackert gul blomma och en stjälk som pryds av rejäla gröna blad i mängder. Växten trivs i hårdare klimat där det är kallt och fuktigt och återfinns bland annat i Sveriges fjällmarker, men även i Nordamerika och norra Asien.

Rosenrot - En potent adaptogen

Att rosenrot är en adaptogen växt innebär att den innehåller specifika bioaktiva ämnen som påverkar kroppens förmåga att hantera och anpassa sig till olika sorters stress. Adaptogener verkar för att upprätthålla balans i kroppen och har en normaliserande och återställande funktion utan att vara beroendeframkallande.

Det finns många olika adaptogena växter som verkar på lite olika sätt och som har olika lång verkningstid. Just rosenrot har en väldigt snabb verkningstid och de flesta kan känna en effekt redan efter 30-45 minuter.

De fem viktigaste hälsofördelarna med rosenrot

Stresshantering

Rosenrot har en stimulerande effekt på nervsystemet och kan på så sätt stötta kroppen under perioder av stress och hjälpa kroppen att anpassa sig. Det innebär alla olika sorters stress, så som fysisk stress, emotionell stress, mental stress och kemisk stress.

Stress som i grunden är en livsviktig och hälsosam respons kan också bli till något negativt om den blir för långvarig och i brist på återhämtning, så kallad kronisk stress. Kroppen behöver balans för att må som bäst. Det innebär balans av signalsubstanser och hormoner, men även balans mellan aktivitet och vila, stress och återhämtning. Vid brist på återhämtning tar kroppen skada och en mängd olika system i kroppen påverkas. Kronisk stress kan bland annat leda till utmattning, nedsatt immunförsvar, sömnproblem, ökat blodtryck, hjärt-kärlbesvär och försämrat matsmältningssystem.

Ork och energi

Rosenrot som har förmågan att stimulera nervsystemet och stötta kroppen under stressiga perioder, kan på så sätt även bidra till att främja allmän hälsa och välbefinnande. Dess effekter sträcker sig till att bland annat minska utmattning och trötthet samt främja normal sömn och energinivå.

Rosenrot verkar även för ett normalt fungerande cirkulationssytem, vilket är av stor betydelse för att säkerställa att syre och energi effektivt når kroppens celler och för att rena dem från slaggprodukter. Även detta är en viktig process för att upprätthålla normal energinivå och minska trötthet.

Fysisk prestation och uthållighet

Rosenrot har visat sig vara effektivt under stressiga perioder, vilket inte bara kan främja en känsla av lugn och balans utan också påverka både prestation och uthållighet. Även ett väl fungerande cirkulationssystem är avgörande för att upprätthålla optimal prestation och uthållighet, då musklerna behöver en stor mängd syre för att orka med. Under intensiv fysisk träning, där kroppen utsätts för hög stress och belastning, är det väldigt viktigt att också göra tid för återhämtning och tillförsel av syre och energi till cellerna, för att uppnå önskade resultat.

Studier visar att rosenrot kan påverka nervsystemet, sömn och syretransport samt ha antioxidativa egenskaper, vilket i sin tur kan främja uthållighet och prestation bland motionärer och idrottare, och på så sätt vara en värdefull komponent för att stödja prestation och uthållighet under krävande fysiska aktiviteter.

Kognitiv och mental fokus

Utöver att stötta kroppen vid stress, trötthet och för att främja fysisk prestation och uthållighet, har rosenrot också visat sig vara ett lovande tillskott för att stödja kognitiv prestation och mental fokus.

I kombination med rosenrotens förmåga att verka för ett normalt fungerande cirkulationssystem, vilket hjälper kroppen förse hjärnan med syre, samt dess effekt på trötthet och energi, kan växten var ett potentiellt positivt tillskott för dig som vill stötta kognitiv och mental fokus.

Antioxidativa egenskaper

Rosenrot är inte bara känt för sina adaptogena egenskaper. Roten är också rik på den kraftfulla antioxidanten vitamin C. Vitamin C har en viktig roll i att bekämpa oxidativ stress, vilken är en process där fria radikaler skadar celler och vävnader i kroppen. Dessutom är vitamin C väldigt viktigt för att upprätthålla ett normalt fungerande immunsystem för att hålla sjukdomar och infektioner borta. På så sätt kan rosenrot hjälpa till att främja en stark och tålig kropp.

Vanliga frågor och svar:

Vad används rosenrot till?

Rosenrot används ofta under stressiga perioder, för normal sömn, samt förbättrad fysisk och mental prestation och uthållighet.

Hur länge måste jag äta rosenrot för att känna effekt?

Tillskillnad från många andra adaptogener och tillskott så är rosenrot väldigt snabbverkande. De flesta känner en effekt i kroppen redan efter 30-45 minuter.

Kan jag som gravid äta rosenrot?

Rosenrot rekommenderas ej att äta under graviditet. Det saknas dokumentation på huruvida rosenrot är säker att inta för denna målgrupp.

Var kan jag köpa rosenrot?

Elexir Rosenrot är ett kosttillskott av rosenrot i tablettform som också är kompletterad med vitamin B5. Vitamin B5 hjälper kroppen att upprätthålla normal mental prestation och minska trötthet och utmattning, vilket kompletterar rosenrotens egenskaper utmärkt. Elexir Rosenrot kan köpas här!

Relaterade produkter