Hur mycket magnesium per dag behöver man äta?
Magnesium är ett essentiellt mineral och en nyckelkomponent för att bibehålla en välmående kropp. Dess funktioner och fördelar är omfattande och inkluderar allt från att reglera hjärtfunktionen till att stödja nervsystemet, bidra till muskelkontraktioner samt medverka i energiproduktionen. Men hur mycket magnesium behöver vi egentligen varje dag? Denna artikel utforskar magnesiumets viktiga roll i kroppen, hur du kan säkerställa att du får i dig tillräckligt med magnesium, samt vilka varningssignaler som kan indikera magnesiumbrist.
Vad är magnesium bra för?
Magnesium ett mycket viktigt mineral med flera betydande funktioner i kroppen. Magnesium är essentiell för att upprätthålla en optimal elektrolytbalans, normal energiproduktion och för att minska trötthet och utmattning. Magnesium har även en viktig roll för muskelfunktion, nervsystemet samt för hjärtats funktion. Att se till att du får i dig tillräckligt med magnesium varje dag kan vara avgörande för att bibehålla optimal hälsa och välbefinnande.
Olika former av magnesium?
Det finns en mängd olika former av magnesium, både i livsmedel och i kosttillskott. Bladgrönsaker innehåller exempelvis magnesium i form av magensiumklorofyll vilket innebär att det är i den gröna färgen som mineralet håller till. I nötter, frön och baljväxter är det däremot magnesium i form av magnesiumfytat. Genom att äta en varierad kost får du i dig olika sorter av magnesium vilket är optimalt för att säkerställa nivåerna av mineralet. Behöver du fylla på med magnesium från kosttillskott innehåller även dessa en del olika former av mineralet. Beroende på vad ditt syfte med ett magnesiumtillskott är kan vissa former av mineralet vara mer fördelaktigt än andra. Här kan du läsa mer om de magnesiumsorterna som ofta finns i kosttillskott.
Hur får jag i mig magnesium?
Vilken mat innehåller magnesium?
Magnesium finns naturligt i en mängd olika livsmedel och högst mängder i vegetabilier. Bland annat mörkbladiga gröna grönsaker är väldigt rika på magnesium då mineralet sitter just i den mörkgröna färgen. Dessa grönsaker inkluderar bland annat spenat, marigold och grönkål. Även nötter och frön samt bönor och linser innehåller en rik mängd magnesium. Magnesium finns även i animaliska produkter som kött, fisk och skaldjur. Även vattnet vi dricker innehåller magnesium, speciellt hårt vatten.
Så får du i dig tillräckligt mängder magnesium via kosten?
Genom att äta en mångsidig kost och fokusera på livsmedel rika på magnesium, bör du få i dig tillräckligt med magnesium via kosten. Vissa sjukdomar, hälsobesvär och mediciner kan dock påverka upptaget av magnesium i kroppen. Detta gör att även om du äter tillräckliga mängder av mineralet kan kroppen inte använda sig av allt. För att vet om du har tillräckliga nivåer av ett ämne är det alltid bäst att testa nivåerna i kroppen.
Magnesium genom kosttillskott
Att äta magnesiumtillskott kan vara positivt för att säkerställa ditt intag av mineralet, beroende på hur din kost, hälsa och livsstil ser ut. Kosttillskott med magnesium finns idag i många olika varianter. Det finns kombinerade tillskott med flera olika sorters magnesium och det finns tillskott med endast en form. Beroende på vad ditt syfte med ett magnesiumtillskott är, kan vissa sorter vara fördelaktiga. Här kan du läsa mer om olika magnesiumformer och kosttillskott med magnesium.
Hur vanligt är det med magnesiumbrist?
Brist på magnesium är inte helt ovanligt i dagens samhälle då många av oss tenderar att äta en mer ensidig kost, färre grönsaker och större mängd processad mat än förr i tiden. Detta i kombination med mag-och tarmbesvär och höga stressnivåer, som kan påverka upptaget av magnesium i kroppen, gör att det är allt vanligare med magnesiumbrist idag. Det kan alltså vara lite klurigt att få i sig tillräckligt med magnesium vilket är en av anledningarna till att många väljer att äta magnesium från kosttillskott.
Vilka symtom får man vid magnesiumbrist?
Vid låga nivåer av magnesium kan symtom som trötthet och utmattning, nervositet, ångest, sömnstörningar, huvudvärk och menstruationssmärtor visa sig. Även allvarligare symtom som högt blodtryck och oregelbundna hjärtslag kan vara tecken på magnesiumbrist.
Kan magnesiumnivåerna i kroppen påverkas av stress?
Magnesiumnivåerna i kroppen kan, precis som andra näringsämnen, påverkas av stress. Vid hög och långvarig stress prioriterar kroppen överlevnad framför optimalt näringsupptag i tarmen. Detta kan dels leda till att tarmen inte kan ta upp det magnesium som du äter, men stress ökar även kortisolhalterna i kroppen vilket kan bidra till ökad utsöndring av magnesium via urinen. Det kan därför vara extra viktigt att ha koll på ditt intag av magnesium under perioder av hög och långvarig stress.
Kan man äta för mycket magnesium?
Precis som med allt vi äter kan man även äta för mycket magnesium. Att få i sig farligt stora mängder av magnesium via kosten är dock ytterst overkligt. Däremot är det lättare att äta stora mängder magnesium genom kosttillskott. Ett högt intag av magnesium kan leda till magbesvär som diarré, illamående och kräkningar. Det dagliga rekommenderade intaget av magnesium från Livsmedelsverket ligger idag på 350 mg för män respektive 300 mg för kvinnor per dag.
Magnesium: Vanliga frågor och svar
Det dagliga rekommenderade intaget av magnesium är 350 mg magnesium per dag för män och 300 mg per dag för kvinnor. Behov av mineralet kan dock även vara individuellt beroende på hälsostatus, livsstil och aktivitetsnivå.
500 mg magnesium är en hög dos av mineralet men har du brist kan en högre dos vara rekommenderad. Om du är frisk är det inte farligt, det beror på om brist förekommer eller inte. Äter du mediciner eller har någon sjukdom, är det alltid viktigt att rådfråga läkare innan intag av höga doser kosttillskott.
Att ta magnesium på kvällen kan vara positivt för muskelavslappning och sömn. Magnesium har både en effekt på nervsystemet och muskelfunktion vilket gör att mineralet kan bidra till en god natts sömn.
Att äta magnesium är viktigt eftersom det är avgörande för normal muskel- och nervfunktion, energiproduktion, hjärt- och kärlhälsa samt benhälsa. Magnesium spelar en nyckelroll i flera biokemiska processer i kroppen och är essentiellt för välmående och hälsa.