Vad är gurkmeja bra för? article image

Vad är gurkmeja bra för?

Gurkmeja är en krydda som har använts i tusentals år både i matlagning och inom traditionell medicin. Ursprungligen kommer gurkmeja från Sydostasien och har framför allt använts i Indien, där den har spelat en central roll både inom matlagning och Ayurveda. Gurkmeja har framför allt varit känd för sin starka gula färg och speciella, något beska smak, som både fått färgsätta och smaksätta currys och andra indiska rätter.

Gurkmeja är dock inte bara en smaksättare utan är också uppskattad för sina hälsobringande egenskaper. Det enklaste sättet att ta tillvara gurkmejans alla fördelar är ofta genom kosttillskott, där man använder högaktiva extrakt med kontrollerat innehåll av så kallade kurkuminoider, vilka är de aktiva ämnena i gurkmeja.

På Elexir Pharma har vi flera kosttillskott som innehåller gurkmeja i form av Curcumin C3 Complex®, ett standardiserat och högaktivt komplex av kurkuminoider som har blivit Gold Standard på marknaden när det gäller gurkmejaextrakt. I våra kosttillskottet finns ofta även Bioperine®, ett extrakt från svartpeppar som förbättrar upptaget av gurkmeja.

block media
block media

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja är en rot som tillhör samma familj som ingefära. Roten har ett mörkbrunt skal med en djupt orange inre del. Gurkmeja används vanligtvis i torkad och pulveriserad form, men det går även att få tag i färsk gurkmeja i välsorterade matvarubutiker.

Gurkmeja växer bäst i tropiska klimat och odlas främst i Indien, som står för majoriteten av världens produktion. När gurkmejan skördas tvättas den, kokas och torkas innan den mals till ett fint pulver.

I det indiska köket är gurkmeja en grundläggande ingrediens. Den har länge använts i allt från curryrätter till drycker som gyllene mjölk. Dessutom används gurkmeja i andra kulturella sammanhang, som i traditionella ceremonier och religiösa ritualer.

Aktiva ämnen i gurkmeja

Det primära aktiva ämnet i gurkmeja är som nämnts kurkumin, vilket ger kryddan dess karakteristiska gula färg. Kurkumin är en polyfenol som har vissa antiinflammatoriska egenskaper. Gurkmeja har även visat sig vara bra för matsmältningen liksom för leverns funktion.

Gurkmeja innehåller, utöver kurkumin, även andra aktiva ämnen som demethoxycurcumin och bisdemethoxycurcumin, vilka tillsammans bidrar till gurkmejans hälsofördelar.

Gurkmeja och Ayurveda

Gurkmeja har en betydande plats inom Ayurveda, det traditionella indiska medicinska systemet som har praktiserats i över 5000 år. Inom Ayurveda anses gurkmeja vara tridoshic, vilket betyder att den balanserar alla tre doshas (Vata, Pitta, Kapha).

Gurkmeja har använts bland annat för att stödja matsmältningen. Ayurvediska praktiker använder gurkmeja både invärtes och utvärtes för att behandla en rad olika tillstånd.

Antiinflammatoriska verkan

Kurkumin är känt för sin antiinflammatoriska verkan. Forskning visar att kurkumin kan hämma vissa molekyler och enzymer som orsakar inflammation i kroppen. Detta gör att många uppskattar gurkmeja vid exempelvis ledbesvär.

Utöver dess antiinflammatoriska egenskaper, har kurkumin även visat sig ha antibakteriella egenskaper. Studier har visat att kurkumin kan bekämpa olika bakterier, vilket ytterligare bidrar till dess hälsofördelar. Den här egenskapen har gurkmeja gemensamt med många andra starka kryddor såsom vitlök och chili.

Gurkmeja i matlagning

Gurkmeja är en oumbärlig ingrediens i många kök världen över, särskilt i det indiska köket. Vanliga maträtter som innehåller gurkmeja inkluderar curry, dhal och biryani. Förutom att ge mat en vacker gul färg, ger gurkmeja även en jordig, varm smak som förhöjer smakprofilen i många rätter.

Både färsk och torkad gurkmeja används i matlagning. Färsk gurkmeja kan rivas och tillsättas i smoothies, te och marinader. Torkad gurkmeja används oftare i kryddblandningar och som smakförstärkare i varma rätter.

När man lagar mat med gurkmeja kan det vara en god idé att även tillsätta svartpeppar. Svartpeppar innehåller nämligen ett ämne som heter piperin som ökar absorptionen av kurkumin.

Kurkumin och oxalsyra

Även om gurkmeja har många hälsofördelar så kan man ibland få i sig för mycket. Kurkumin kan i höga doser orsaka magbesvär och illamående. Dessutom innehåller gurkmeja oxalsyra, vilket kan bidra till njurstenar. Därför bör personer med njurproblem eller de som är benägna att utveckla njurstenar undvika att ta stora mängder gurkmeja.

Det kan dock fortfarande gå bra att ta kosttillskott med kurkumin. Kurkumin är som redan beskrivits en specifik polyfenol som utvinns från gurkmeja. När kurkumin extraheras och renas separeras det från många av de andra komponenterna som finns i den råa gurkmejan, inklusive oxalsyra. Därför innehåller ren kurkumin i sig själv mycket lite till ingen oxalsyra.

Det är också viktigt att personer som tar blodförtunnande mediciner eller har gallblåseproblem konsulterar en läkare innan de börjar ta gurkmeja som kosttillskott, eftersom kurkumin kan påverka blodets koagulering och gallblåsefunktionen.

Gurkmeja i hudvård

Gurkmeja är inte bara bra för matlagning; den har även blivit en omtyckt ingrediens i hudvårdsprodukter. Inom hudvård används ofta en särskild form av kurkumin som kallas tetrahydrokurkumin.

Tetrahydrokurkumin är en stabil och färglös form av kurkumin och är därför praktiskt att tillsätta lotioner och krämer eftersom man då slipper den intensivt gula färgen som i värsta fall kan missfärga kläder och hud.

Om du vill prova att göra en egen hudvårdsprodukt med gurkmeja kan du tillverka en hemgjord ansiktsmask genom att blanda gurkmejapulver med honung och yoghurt. Applicera masken på rengjord ansiktshud och låt verka i 10-15 minuter innan du sköljer av den med varmt vatten.

Kosttillskott och dosering

Gurkmeja är också tillgängligt i form av kosttillskott. Kosttillskott innehåller ofta koncentrerade former av kurkumin och kan därför erbjuda en mer potent dos än vad som är möjligt att få från mat.

Fördelarna med att ta gurkmeja som kosttillskott inkluderar minskad inflammation, förbättrad matsmältning och stöd för leverhälsa.

En del människor kan också ha svårt att tolerera gurkmejans något beska smak. Med kosttillskott kan de således nyttja gurkmejans alla fördelar utan att behöva känna smaken av den.

Den rekommenderade dagliga dosen av kurkumin varierar, men de flesta studier tyder på att mellan 500 mg och 2 gram per dag är säkert och effektivt för de flesta människor. Det är viktigt att notera att kurkumin har låg biotillgänglighet, vilket innebär att kroppen har svårt att absorbera det effektivt. Därför tillsätts ofta piperin för att förbättra absorptionen av kurkumin.

Kosttillskott med Curcumin C3 Complex® och Bioperine®

Hos oss på Elexir Pharma hittar du flera olika produkter som innehåller gurkmejaextrakt i form av kurkuminoider. Vi använder oss enbart av en form av standardiserat och högaktivt extrakt som heter Curcumin C3 Complex®. Det är det mest studerade extraktet av gurkmeja som finns på marknaden och har blivit Gold Standard bland gurkmejaextrakt.

Curcumin C3 Complex® innehåller hela 95% kurkuminoider. Med endast en tablett får du därmed i dig hela 475 mg kurkuminoider.

Vår kropp har svårt att ta upp kurkumin. Därför tillsätter man ofta svartpepparextrakt eftersom svartpeppar innehåller ett ämne som heter piperin och som förbättrar upptaget av olika näringsämnen. Det är piperin som ger svartpeppar deras starka smak.

I våra produkter använder vi oss av en patenterad form av piperin som heter Bioperine®. Bioperine® innehåller hela 95% piperin, vilket förbättrar upptaget av gurkmejans kurkominoider.

Precis som med alla kosttillskott är det viktigt att du följer anvisningarna på förpackningen och att du inte överskrider rekommenderad dagsdos. Om du har olika typer av hälsobesvär eller sjukdomar bör du först kontrollera med en läkare innan du börjar använda dig av gurkmejatillskott.

Se alla våra produkter med Curcumin C3 Complex och Bioperine här

Vanliga frågor och svar: Vad är gurkmeja bra för?

Relaterade produkter