Betakaroten - Information
Därför blir vi solbrända
När solens UV-strålning når vår hud får den färg, förhoppningsvis en gyllenbrun solbränna. Man brukar tala om att UV-strålningen är uppdelad i olika typer, UVA och UVB. Det är främst den mer energirika UVB-strålningen som skapar solbrännan i överhuden genom att stimulera nyproduktionen av pigment. Pigmentet heter melanin och är det som ger oss den solbruna färgtonen i syfte att skydda huden. Samtidigt bygger UVB-strålningen upp ännu ett skydd, då huden successivt blir tjockare och därmed hindrar strålningen att träng djupare in.
Skydd
UVA-strålningen har förmåga att tränga djupare ner i hudlagret, och är den strålning som gör att vi – vid överdriven solning – blir rynkigare. Även om solbrännan i sig är kroppens sätt att skydda sig mot solens strålar, ska man undvika överdriven solning med t ex brännskador som följd. Ju ljusare hud/hårfärg vi har, desto lägre grundnivåer av melanin har vi, och är därmed känsligare för sol och har svårare att få en solbrun hud.
Betakaroten – För en gyllene hudton
Betakaroten är ett förstadie till vitamin A som behövs för en hälsosam hud. Betakaroten är en karotenoid som bland annat finns i morötter och som ger dem sin vackra orangea färg. När man äter betakaroten blir effekten att underhudsfettet färgas av det betakaroten som lagras där. Vid dagligt intag får huden ganska snart en färgton som när man solar. Tar man betakaroten innan man t ex ska åka på solsemester, så får man både en fin grundton hos huden samtidigt som huden är förberedd för dagarna i solen. Glöm bara inte solskyddsfaktorn!