Borago - Information

Jamsrot med diosgenin har visat sig lindra klimakteriebesvär

Jamsrot Dioscorea villosa har visat sig balansera hormonerna vid klimakteriebesvär. Jamsrot har en långvarig och väldokumenterad historia som medicinalväxt bland Sydamerikas indianer. Jamsroten används i Nord- och Centralamerika och under 1940-talet fångade växten också vetenskapsmännens intresse. Växtens rötter och knölar visade sig innehålla ett intressant ämne som benämns diosgenin.

Balanserar hormonerna

Diosgenin innehåller förstadier till det som forskarna kallar ”moderhormonet” DHEA. Att begreppet ”moderhormon” används, beror på att DHEA kan omvandlas till ett flertal hormoner som östrogen, testosteron, progesteron och kortisol. Jamsrot är en av de växter man känner till, som naturligt innehåller högst koncentrat av fytonäring – en substans som behövs för att fytoöstrogener ska kunna verka optimalt.

Stöd av vitamin B6 och biotin

Eleixir Borago är kompletterad med vitamin B6 och biotin. Myndigheten för Europeiska Livsmedelssäkerhet har kartlagt dessa näringsämnens betydelse för kvinnor med symtom på hormonell obalans. Vitamin B6 bidrar nämligen till att reglera den hormonella aktiviteten. Samtidigt samverkar B6 och biotin för att bibehålla normal psykologisk funktion. Dessa vitaminer har även visat sig betydelsefulla för att bibehålla normala slemhinnor och normal hud.

Rik källa till GLA

Borago, eller gurkört, har en hög halt av gammalinolensyra (GLA). Normalt pratar man om nattljusolja och olja från svarta vinbär som bra källor till GLA. Men faktum är att gurkört/borago innehåller ca 20% GLA, vilket är omkring dubbelt så mycket som andra GLA-källor. Det är denna höga GLA-halt som gör borago så intressant för forskning med GLA i fokus.