D3-vitamin vegan 2500 IE- Information
I Norden är D-vitamin en bristvara
D-vitamin bildas i huden vid exponering av solljus under vår- och sommarmånadernas i Sverige. Mellan maj och september är absorptionen via huden som bäst, förutsatt att du inte använder solskydd eller heltäckande kläder. Under sommarhalvåret är solen den primära källan till D-vitamin men från senhösten och fram till våren går det egentligen inte att räkna med någon nämnvärd syntes i kroppen, eftersom UV-B-strålningen filtreras bort i atmosfären när solen står lågt. Fram tills för bara några år sedan tog många för givet att den syntetiserade mängd vitamin D som bildas i kroppen under sommaren borde täcka behovet även under vinterhalvåret, eftersom vitamin D är fettlösligt och därigenom kan lagras i kroppen. Nu vet man dock att den syntetiserade mängden ofta inte är tillräcklig utan att det enbart är vissa personer som har producerat den mängd som krävs för att täcka en större del av behovet även under vinterhalvåret. Många riskerar alltså att få för låga nivåer av vitamin D under stora delar av året.
Solskydd skyddar – men blockerar även D-vitaminsyntesen
Användning av solskyddskrämer har en viktig uppgift, nämligen att skydda huden mot de skadliga effekterna av solens strålar. Samtidigt blockeras även den process där solstrålarna syntetiserar och skapar våra naturliga depåer av D-vitaminet i huden. Vilken hudfärg man har spelar också roll för hur effektivt absorptionen är. Ju mörkare hudfärg man har, desto mindre D-vitamin tas upp. Nordbor med mycket ljus hud vill gärna smörja sig lite extra för att inte riskera att bli röda och brända, vilket är helt rätt men då går vi också miste om D-vitaminet. Många väljer i stället att skydda sig med heltäckande kläder eller ligga i skuggan vilket också gör att vi missar D-vitamin från solen.
D-vitamin i kosten
D-vitamin finns tyvärr inte i några större mängder i kosten och man berikar därför exempelvis vissa mejeriprodukter med D-vitamin. Vitaminet finns också i mindre mängd i ägg och kött. Lax, sardiner, makrill och andra feta fiskar är bra källor till D-vitamin. Vissa svampar som till exempel kantareller innehåller faktiskt lite D-vitamin men i en mer inaktiv form.
Påverkar viktiga system i kroppen
Vitamin D har en förmåga att påverka flera av kroppens cellers funktioner vilket i sin tur påverkar vår hälsa på en rad olika sätt. Vitamin D har en viktig roll i upptaget och utnyttjandet av kalcium- och fosfor, för att nervsystem och muskler ska fungera normalt och det bidrar dessutom till ett normalt fungerande immunsystem. Även andra delar av kroppen är beroende av D-vitamin så som skelettet, tänderna och det behövs för celldelningsprocessen.