Good Gut Feeling Fiber Komplex 360 - Information

Vi äter för lite kostfiber!

Det visar sig att vi svenskar är alldeles för dåliga på att få i oss tillräckligt med fibrer i kosten enligt Magrapporten (2019).

-2 av 10 vuxna äter 500 g frukt och grönt varje dag

-9 av 10 får i sig för lite fullkorn

-7 av 10 får i sig för lite fibrer

Det visar sig dessutom i samma rapport att varannan svensk lider av magproblem varje vecka. Good Gut Feeling är en serie med 3 produkter för en gladare mage där Fiber Komplex erbjuder ett enkelt sätt att komplettera sin dagliga kost med hälsosamma fibrer.

Vad är kostfiber egentligen?

Fibrer kallas de kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen, utan når tjocktarmen i stort sett opåverkade. Fibrer finns till exempel rikligt i grönsaker, frukt, rotfrukter, baljväxter men även i bröd, flingor, gryn, pasta och ris av fullkorn. Fibrer har många hälsofördelar för oss människor. Mat rik på kostfibrer ger exempelvis större mättnadskänsla än fiberfattig mat vilket kan minska småätandet och göra det lättare att hålla vikten. Det krävs dessutom att man tuggar fiberrik mat extra mycket vilket ökar salivproduktionen som i sin tur är bra för tänderna. En kost rik på fibrer minskar också risken för blodsockersvängningar då det ger en långsam blosockerhöjning till skillnad mot snabba kolhydrater.

Olika typer av fibrer

Vid intag av fibrer passerar dessa magsäck och tunntarm i stort sett opåverkade tills de hamnar i tjocktarmen där tarmbakterierna och andra mikroorganismer bryter ner dem till gaser och kortkedjiga fettsyror. Att fibrerna bryts ner till stor del (fermenteras) i tjocktarmen är positivt och bra för tarmflorans sammansättning och tillväxt. Se fibrer som mat till våra goda tarmbakterier! Vissa andra typer av fibrer bryts ner i mindre utsträckning och binder istället till sig vatten vilket ökar volymen på avföringen och är på så sätt bra för tarmarnas funktion. Good Gut Feeling Fiberkomplex innehåller fibrer från tre olika källor.

Psylliumfröskal

består till 80-85% av vattenlösliga och gelbildande fibrer som håller magen i form genom att bidra till regelbunden tarmtömning samt motverka hård mage. De bidrar även till normal matsmältning och tarmfunktion.

Havrefiber bidrar till att tarminnehållets volym ökar vilket håller magen i form.

Betaglukaner

är en specifik typ av fiber som finns i havre och som sänker kolesterolhalten i blodet. Förhöjda kolesterolhalter i blodet är en riskfaktor för utveckling av hjärt- och kärlsjukdomar.

Resistent stärkelse

är en form av stärkelse som inte bryts ner av kroppen utan fungerar som en kostfiber. Den resistenta stärkelsen i Fiber Komplex kommer från potatis.