Mjölksyrabakterier-8-olika-stammar - Information
Så här kan magen få hjälp att fungera bättre
När vi säger ”fungerande mage” menar vi oftast hela matsmältningssystemet. Och det börjar redan i munnen och fortsätter hela vägen ner genom tarmarna. Tarmsystemet är som en helt egen värld med miljontals bakterier som behöver hållas i balans.
När vi äter och ska tillgodogöra oss näring ur kosten, måste kroppen bryta ner födan för att vi ska kunna ta upp energi och näring. Detta jobb görs med hjälp av enzymer som hjälps åt att spjälka kolhydrater, proteiner och fetter. Arbetet börjar redan i munnen och fortsätter genom magen och ner i tarmsystemet.
Den goda miljön i tarmen
Tarmfloran, dvs bakterierna i tjocktarmen, är mycket viktig för vår hälsa och är nästan som ett eget organ. Tjocktarmen innehåller ca hundratusen miljarder bakterier vilket är fler än antal celler i kroppen och motsvarar mer 1 kg bakterier. Bakterierna i tjocktarmen hjälper till att bryta ner osmält mat men har också en rad andra viktiga funktioner i kroppen. Tarmbakterierna tillverkar vitaminer, processar gallsyror och bryter ner giftiga ämnen. Tarmfloran skyddar också mot tillväxt av sjukdomsframkallande bakterier (patogener) som annars kan orsaka en infektion. Den naturliga tarmfloran är viktig för immuncellernas mognad, inte bara i tarmen utan även i andra delar av kroppen.
Tarmfloran består av både nyttiga och sjukdomsframkallande bakterier som lever i symbios. När balansen mellan dessa störs är tarmen i så kallad dysbios och det är då man kan få magproblem. Tarmfloran kan normaliseras genom att tillföra levande nyttiga bakterier som återuppbygger balansen i tarmen. Det är även viktigt att äta fiberrika livsmedel som göder de goda bakterierna, dessa kallas även prebiotika. Exempel på livsmedel rika på prebiotiska fibrer är bland annat sparris, jordärtskocka, lök, linser, mandel, bananer och baljväxter.
Regelbunden ”borttransport”
Lika viktigt som att vår föda bryts ner ordentligt, så att vi kan tillgodogöra oss nyttigheterna, är att restprodukterna transporteras bort. Detta sker med hjälp av tarmens rörelse, den s k peristaltiken. I början av tarmsystemet sker detta i stort sett hela tiden, samtidigt som kroppen tillgodogör sig näringen. Men i tjocktarmen samlas resterna upp och samlas ihop. För att denna process ska fungera, är tjocktarmen bara aktiv ca fyra gånger per dygn. Det är under dessa aktiva perioder som vi får signalen att vi behöver gå på toaletten.