Purefish! - Information

Fettsyran som hjärtat gillar

Redan 1937 kom den första publicerade studien som kunde visa på nyttan av fet fisk. Forskarna hade då studerat eskimåerna och konstaterade att deras kosthållning med mycket fet fisk, säl och val gjorde att de undvek många av västvärldens välfärdssjukdomar. Faktum är att man fortsatte denna forskning fram till 1990-talet, då man övergick till att studera de rena, essentiella fettsyrorna i fisk – omega-3.

EPA och DHA

De senaste 25-30 åren har tillverkningen av fiskolja koncentrerats kring två specifika omega-3-fettsyror – EPA och DHA. Skälet till detta är att forskning visade att just dessa fettsyror var oerhört viktiga för hjärta, kärl, hjhärna och synförmåga.

Essentiella fettsyror – måste tillföras
Omega-3 med fettsyrorna EPA och DHA är så kallade essentiella fettsyror. Det betyder att kroppen – trots att de är livsnödvändiga – inte kan tillverka dessa själva. De måste tillföras via kosten på ett eller annat sätt.

Rätt mängd för hjärtat och kärl

EFSA, den Europeiska livsmedelsmyndigheten, har studerat det gedigna forskningsmaterial som producerats kring fet fisk och fiskolja/omega-3 under drygt 80 (!) år. Man har då fastställt att det är kombinationen av EPA och DHA som är viktig, och att man bör få i sig minst 250 mg tillsammans av dessa båda fettsyror dagligen för att få ovanstående hälsoeffekter.