Klimakteriet: Vad är det och hur lindrar man besvären?
Klimakteriet är den tid som äger rum före och efter den sista menstruationsblödningen hos kvinnor. Denna period kan vara från ett par månader upp till över 10 år och kan orsaka många besvärliga symptom kopplade till minskad produktion av hormonet östrogen. Klimakteriet delas in i tre olika faser:
De olika faserna
Denna period börjar i genomsnitt 4 år innan menopaus och varar ett år efter menopaus (sista mensen). Premenopaus startar för de flesta mellan 45–50 års ålder och kännetecknas av stora hormonförändringar och förändrade blödningsmönster. Humörsvängningar och värmevallningar är vanliga besvär.
Med menopaus menar man den sista menstruationen. Det sker oftast någon gång mellan 40–60 års ålder där genomsnittsåldern i Sverige är 51 år.
Det är tiden efter att mensen upphört och resten av livet. Klimakteriebesvären kan fortsätta några år efter sista mensen då de få äggblåsor som finns kvar fortsätter bilda östrogen. Mängden minskar gradvis och efter några år är dessa blåsor slut och östrogennivån förblir sedan låg resten av livet.
Bakgrund
Kvinnor föds med miljoner omogna ägg i äggstockarna. Äggcellen och cellerna omkring som bildar hormon kallas för äggblåsa. I puberteten börjar dessa äggblåsor att mogna och ägglossningen startar. I samband med att ägglossningen kommer i gång får man sin första mens ca två veckor senare. Sedan pågår den s.k. menscykeln fram tills antalet äggblåsor börjar ta slut. I äggstockarna produceras flera könshormoner, bland annat östrogen. Klimakteriet beror på att antalet äggblåsor i äggstockarna håller på att ta slut och i samband med det minskar även östrogenproduktionen. Det medför att ägglossningarna och menstruationsblödningarna blir alltmer oregelbundna tills de till slut upphör helt.
När östrogenproduktionen går ner medför det ofta en rad symptom som många upplever som besvärliga och som kan pågå under många år. Vanliga klimakteriesymptom är:
Vanliga symptom
- Oregelbundna blödningar
- Värmevallningar
- Svettningar
- Frossa
- Sömnbesvär
- Humörsvängningar
- Viktökning
- Torra slemhinnor
- Urinvägsbesvär
- Nedstämdhet
- Låg sexlust
- Trötthet
- Led- muskel- och ryggvärk
Hur klimakteriet uppleva är helt olika från person till person. Vissa mår bra genom hela perioden utan större besvär medan andra får flera av ovanstående symptom eller kanske helt andra symptom som inte tillhör de vanligaste. Det kan gå upp och ner i perioder under flera år vilket så klart blir påfrestande i längden. En annan konsekvens av minskad östrogenproduktion är ökad risk för benskörhet. När östrogennivåerna minskar hamnar cellerna som bygger upp och bryter ner skelettet i obalans och de nedbrytande cellerna ökar sin aktivitet. Risken för benfrakturer ökar framför allt i handleder, lårbenshals och ryggkotor.
Vad kan man göra då?
Fysisk
aktivitet kan lindra svettningar, vallningar och nedstämdhet samt stärka
muskler och skelett.
Varierad och hälsosam mat har en positiv inverkan på energinivå, humör, immunförsvar samt skyddande för hjärta och kärl. Det stärker även muskler och skelett, tänk lite extra på ditt intag av kalcium, K2-vitamin, D-vitamin och magnesium.
Koffein ökar produktionen av stresshormoner och kan göra påverka sömnen negativt. Alkohol kan göra vallningarna värre samt öka risken för fall och benbrott.
Rökning kan förvärra besvär med vallningar och svettningar samt förstärka de negativa hälsoeffekterna av den minskade östrogenproduktionen.
Torra slemhinnor är en effekt av minskade östrogennivåer och kan göra ont och vara besvärande. Mjukgörande oljor och krämer avsedda för intimvård samt öka intaget av omega-7 (exempelvis havtornsolja).