Hur vet man om man har hormonell obalans?
Hormonell obalans kan påverka oss på olika sätt. Det finns olika symtom och tecken som kan tyda på att hormonerna inte är i balans. Vissa symtom är samma för både män och kvinnor, medan andra skiljer sig.
Några symtom på hormonell obalans hos män:
- Minskad libido och sexuell funktion kan bero på låga nivåer av testosteron.
- Minskad muskelmassa och styrka kan också bero på låga nivåer av testosteron.
Några symtom på hormonell obalans hos kvinnor:
- Oregelbundna menstruationscykler är ett vanligt tecken på hormonell obalans.
- Värmevallningar och nattsvettningar är vanligt under klimakteriet när östrogennivåerna minskar. Men kan också vara tecken på hormonobalans hos kvinnor som inte är i klimakteriet.
Några symtom på hormonell obalans hos både män och kvinnor:
- Trötthet och brist på energi kan ha sin grund i låga hormonnivåer.
- Viktökning (ofta runt magen) kan bero på hormonell obalans som påverkar ämnesomsättningen.
- Humörsvängningar och irritabilitet kan bero på hormonell obalans.
- Sömnproblem kan ha sin grund i hormonell obalans.
Kom ihåg att symtomen kan bero på andra saker, som olika medicinska tillstånd och prata alltid med din läkare först för att få en korrekt diagnos.
Hur återställer man hormonbalansen?
Hur man går till väga för att återställa sin hormonbalans varierar beroende på vad som är orsaken till att ens hormoner inte är i balans. Det är viktigt att förstå att hormonell obalans kan vara komplex och att man kan behöva prata med en läkare.
Här är tre saker du kan tänka på:
1. Tala med en läkare. Om du misstänker att din hormonbalans inte är som den ska, bör du prata med en läkare som kan ta tester för att reda ut ditt tillstånd.
2. Se över din livsstil. Att äta en balanserad, näringsrik kost och att motionera regelbundet kan ha en positiv inverkan på din hormonbalans. Undvik även stress som kan ha negativ inverkan på dina hormoner.
3. Kosttillskott och vitaminer. Det finns kosttillskott och vitaminer som kan hjälpa dig att stödja hormonbalansen. Till exempel zink kan spela en betydande roll för testosteronproduktionen.
Vad kan hormonell obalans bero på?
Hormonell obalans kan ha olika orsaker och kanockså vara resultatet av en kombination av faktorer. Hormoner är komplexa och
en obalans kan påverka olika hormoner i kroppen. Till exempel förändras hormonnivåerna i kroppen när vi åldras. Hos män minskar produktionen av testosteron gradvis med åldern och för kvinnor kan klimakteriet innebära betydande hormonella förändringar. Även stress, viktökning och sömnbrist kan störa dina hormonella funktioner. Precis som dålig kost, brist på motion och
ohälsosamma vanor. Vissa hormonella obalanser är ärftliga och vissa har problem med sköldkörteln och får obalans på grund av detta.
Vad ska jag äta för hormonell balans?
För hormonbalans är det bra att äta en
balanserad och näringsrik kost. Till exempel hälsosamma fetter, protein, fibrer
och antioxidanter. Se också till att du får i dig tillräckligt med vitaminer
och mineraler. Undvik stora mängder av alkohol och koffein, se till att dricka så mycket vatten som du behöver och håll din kost varierad.