Varför upplever jag minskad lust? article image

Varför upplever jag minskad lust?

Det är helt normalt att tappa lusten ibland och det händer de flesta av oss under perioder i livet. Ofta beror minskad sexlust på stress, att man känner sig trött, bekymmer i relationen men även hormonella förändringar som exempelvis menopaus eller sjunkande testosteronnivåer är vanliga orsaker. Det finns många saker man kan påverka själv för att få tillbaka sin lust och det ska vi hjälpa dig med i den här artikeln. Det är viktigt att understryka att det finns inget som heter ”normal” sexlust, vi har alla olika hög sexlust till att börja med.

Här följer några vanliga orsaker till minskad sexlust och vad du kan göra åt dem. <3

Problem i relationen

Det här är en av de absolut vanligaste orsakerna till att sexlusten minskar eller försvinner helt i perioder. Går du och din partner med många olösta problem eller tjafsar och bråkar mycket, kan det leda till stress och minskad sexlust. Här kan exempelvis parterapi vara ett bra alternativ för att gå till botten med problemen och öppna upp kommunikationen. Ett annat tips är att aktivt tänka mer på sex för ju mer du tänker på sex, desto mer sexlust får du.

Stress och trötthet

Stress i vardagen är även det en väldigt vanlig orsak till minskad sexlust. Vi lever i ett högt tempo med ett ständigt pusslande för att få livet att gå ihop. Långvarig stress leder till ökade nivåer av stresshormoner i kroppen och minskade nivåer av må-bra-hormoner vilket kan göra att sexlusten minskar. Att vara ständigt trött och sliten gör det också svårt att få tillgång till lustkänslorna. Sömn och återhämtning är superviktigt för att hålla hormonerna i balans så försök prioritera god sömn och kanske lite avslappningsövningar för att komma ner i varv på kvällarna?

Klimakteriet

När kvinnor hamnar i klimakteriet sjunker nivåerna av hormonet östrogen vilket kan leda till minskad sexlust och även torra slemhinnor. Många genomgår klimakteriet med flera besvärliga symptom där torra slemhinnor är mycket vanligt och kan orsaka smärta vid samlag och att man helt enkelt inte vill ha sex. Det finns mycket du kan göra för att lindra torra slemhinnor och stötta kroppen under denna period i livet. Det finns många bra mjukgörande oljor, intimkrämer och glidmedel som underlättar vid samlag men du kan även hjälpa kroppen inifrån med exempelvis havtornsolja rik på omega-7. Man kan säga att havtornsolja smörjer slemhinnorna inifrån. Även biotin och vitamin A har en viktig funktion för våra slemhinnor. Man kan hjälpa kroppen till balans med motion, hälsosam kost, kosttillskott mm vilket i sin tur gör det lättare att få tillbaka sexlusten.

Sjunkande testosteronnivåer

Efter ca 40-års ålder börjar testosteronnivåerna sjunka hos män vilket är helt naturligt. Låga testosteronnivåer kan också bero på övervikt, depression, hjärt- och kärlproblem och vissa sjukdomar. Sömnbrist och dålig kosthållning kan i vissa fall också påverka testosteronnivåerna i kroppen. Testosteron är ett mycket viktigt hormon för sexuell lust och energi och man kan enkelt mäta sina nivåer via blodprov.

Läkemedel

Medicinsk behandling med vissa typer av läkemedel kan leda till minskad sexlust. Vanliga exempel är SSRI-preparat (antidepressiva läkemedel), blodtrycksmediciner och vätskedrivande läkemedel. För en dialog med din läkare om du upplever att din medicin påverkar din sexlust och se om det finns andra alternativ med mindre biverkningar.

Det finns även andra vanliga orsaker som exempelvis att du nyligen fött barn, vissa preventivmedel, psykisk ohälsa, alkohol, droger och olika sjukdomstillstånd.

Tips och råd

  • Regelbunden motion – Hitta en träningsform som passar just dig
  • Prioritera sömn och återhämtning
  • Ät näringsrik och varierad mat - Med stabila energinivåer är det lättare att hitta tillbaka till lusten för ett fungerande kärleksliv
  • Gör saker som får Dig att må bra – Vad gör dig glad?
  • Vårda din relation – Kommunicera med din partner om vad du behöver för att få tillbaka gnistan
  • Kosttillskott – Vissa näringsämnen är extra viktiga för sexlust men det finns även specifika produkter framtagna just för ökad sexlust
  • Sluta röka (om du röker) – Rökning kan orsaka minskad sexlust

Och kom ihåg, det är jättevanligt att tappa lusten i perioder. Det händer oss alla och ska inte vara tabu eller något du ska må dåligt över. Det gäller bara att bena ut vad det beror på för att hitta rätt lösning för just Dig.