Vanliga frågor och svar om mineraler! article image

Vanliga frågor och svar om mineraler!

Vad finns det för olika mineraler?

Det finns många olika mineraler som är nödvändiga för att vår kropp ska fungera som den ska. Man brukar dela in mineralerna i mineraler och spårämnen. Mineraler är en typ du behöver mer av och spårämnen något du behöver mindre av.

Till mineraler räknas bland annat:

  • Kalcium – ett mineral som bland annat spelar en betydande roll för ben- och tandhälsa.
  • Magnesium – ett mineral som behövs för till exempel energiproduktion och muskel- och nervfunktion.
  • Natrium – ett mineral som bland annat reglerar vätskebalansen och hjälper till att upprätthålla blodtrycket.

Till spårämnen räknas bland annat:

  • Järn – som är avgörande för syretransporten i kroppen.
  • Zink – som spelar en betydande roll för immunsystemet.
  • Selen – som fungerar som en antioxidant.
  • Jod – som är nödvändigt för produktion av sköldkörtelhormon och reglerar ämnesomsättningen.

Dessa, och alla andra mineraler, är viktiga för att vår kropp ska fungera och ha hälsan. För att få i dig alla mineraler är det viktigt med en varierad och balanserad kost. 

Vilka är de viktigaste mineralerna?

Alla mineraler är viktiga eftersom de bidrar till olika funktion i våra kroppar. Vissa mineraler behöver vi mer av, medan vi behöver mindre av de som kallas spårämnen. Men spårämnen är trots det lika betydande för att kroppen ska fungera.

Vad är mineraler exempel?

Mineraler är ett antal oorganiska ämnen som utgör en liten del av din kropp, men som är nödvändiga för att den ska fungera. Olika mineraler fyller olika funktioner, till exempel bidrar magnesium och kalcium till att styra dina rörelser eftersom de bidrar till normal muskelfunktion.

Zink och selen är två av de mineraler som fungerar som antioxidanter och som bidrar till att skydda dina celler mot oxidativ stress. Oxidativ stress är en kemisk obalans i kroppen som uppstår när din kropp själv producerar för mycket skadligt syre, eller när ämnen som kan skada tas in i kroppen, som till exempel cigarettrök.

Vad gör mineraler i kroppen?

Mineraler är nödvändiga för en mängd olika biologiska processer i kroppen. Till exempel stöder mineraler ben- och tandhälsa, nervsystem och muskelfunktion och din vätske- och elektrolytbalans.

Mineraler som järn ser till att syre transporteras i kroppen och kalcium är involverat i att blodet koagulerar när du blöder. Zink och selen är två mineraler som spelar roll i immunsystemets funktion och jod behövs för att producera sköldkörtelhormoner.

Det finns väldigt små oorganiska ämnen som spelar en betydande roll för att våra kroppar ska fungera.