Vitaminer och mineraler för gravida och ammande

Graviditet är en spännande tid i en kvinnas liv, och den första tiden som gravid är fylld av förväntningar och förändringar. I början av en graviditet blir man som kvinna ofta medvetna om vad man bör äta, vad man inte bör äta, hur mycket man bör äta och kanske även vilka vitaminer och mineraler som kroppen behöver lite extra av. Det är viktigt att ha lite koll för att både mamma och bebis ska må bra och för en hälsosam graviditet. Det kan kännas som en djungel att ha koll på allt men ingen fara, det är inte så komplicerat som det kan verka.

Här kan du läsa mer om Elexir Pharmas utbud av kosttillskott som lämpar sig extra bra för gravida och ammande. Vår produkt Multi Gravid ger dig en smidig allt-i-ett-produkt.

Bebisen får all sin näring från mamman

Under fostrets utveckling i mammans mage kommer all näring till fostret direkt från mamman via moderkakan. Moderkakan är ett organ som bildas under graviditeten och fungerar som en barriär och en filtreringsmekanism mellan moderns och fostrets blodomlopp. Genom moderkakan överförs syre, näringsämnen och andra substanser från moderns blod till fostrets blod.

Det betyder alltså att mammans näringsstatus är viktig för fostrets utveckling och välmående där inne i magen. Näringsämnen som förs över via moderkakan är exempelvis glukos (blodsocker), aminosyror (byggstenarna i protein), fettsyror, vitaminer och mineraler. Även antikroppar förs över för att ge bebisen ett initialt skydd mot vissa infektioner.

Ett enkelt sätt att säkerställa näringsbehovet är via en varierad och näringsrik kost men även kosttillskott kan bidra med en del av det dagliga behovet av vitaminer och mineraler.

Här kan du läsa mer om Elexir Pharmas utbud av kosttillskott som lämpar sig extra bra för gravida och ammande.

Viktiga vitaminer för dig som är gravid

Vitaminer är alltid viktiga för kroppen, oavsett om man är gravid eller inte, men under graviditeten ökar behovet av vissa. Det finns flera vitaminer att ha lite extra koll på under en graviditet. Dessa är folsyra (vitamin B9), D-vitamin och vitamin B12. Det finns även mineraler som är av extra betydelse under denna period, läs mer om dem lite längre ner i texten. Vill du säkerställa ditt dagliga behov av viktiga vitaminer har vi en produkt som heter Multi Gravid som vi varmt kan rekommendera.

Folsyra

Folsyra är en vattenlösligt B-vitamin som är extra viktig under en graviditet och faktiskt även ett par månader innan man blir gravid. Folsyra har stor betydelse för fostrets utveckling. Folsyra har en viktig funktion i celldelningsprocessen men behövs också för att förebygga så kallade neuralrörsdefekter hos fostret.

Neuralrörsdefekter kallas även ryggmärgsbråck och är en grupp medfödda tillstånd som beror på bristande förslutning av strukturerna kring ryggmärgen (det vill säga ryggmärgskanalen, även kallat neuralröret). Dessa defekter kan orsaka mycket svåra skador på fostret och därför rekommenderar Livsmedelsverket alla gravida kvinnor att äta kosttillskott med 400 µg folsyra dagligen. De rekommenderar även kvinnor som planerar en graviditet, att äta samma mängd månaderna innan för att säkerställa nivåerna i kroppen redan från start. Här finner du ett högkvalitativt folsyratillskott.

Folsyra finns så klart även i maten vi äter. Några exempel på mat som innehåller mycket folsyra är mörkgröna bladgrönsaker, baljväxter, filmjölk och fullkornsprodukter.

D-vitamin

D-vitamin är ett vitamin med stor betydelseför kalciumabsorptionen och är därför avgörande för skelettutvecklingen hos fostret. Det kan vara svårt att få tillräckligt med vitamin D från kosten och solen, så tillskott kan vara nödvändigt, särskilt om det finns brist. Be gärna din barnmorska om ett blodprov för att kolla D-vitaminstatus. D-vitamin finns i mindre mängd i fet fisk, berikade mejeriprodukter och ägg. Under sommaren får vi det även från solen. Här finner du vårt D-vitamin sortiment.

Vitamin B12

Vitamin B12 är viktigt för nervsystemets funktion och för produktion av röda blodkroppar. Brist på vitamin B12 kan påverka fostrets utveckling, så det är viktigt att säkerställa adekvat intag. B12 finns främst i animaliska produkter så är du vegan eller vegetarian är det extra viktigt att se över B12-intaget. Även detta går att se i blodprov om man är osäker.

Viktiga mineraler för dig som är gravid

Inte bara vitaminer är viktigt under en graviditet utan även flera mineraler är av extra stor vikt under denna period. Nedan beskrivs vilka mineraler som kan vara bra att ha lite extra koll på under graviditeten.

Järn

Järn spelar en avgörande roll under graviditeten eftersom det är nödvändigt för att stödja både mamman och fostrets hälsa. Järn har flera funktioner. Det är en nyckelkomponent i röda blodkroppar och eftersom blodvolymen ökar i kroppen för att stödja fostrets utveckling, ökar även behovet av järn för att producera tillräckliga mängder hemoglobin.

Fostret behöver också järn för sin egen blodbildning och för att stödja utvecklingen av cirkulationssystemet. Tillräckligt med järn är avgörande för att förebygga anemi hos både mamman och fostret.

Järnbrist under graviditeten har kopplats till en ökad risk för för tidig födsel och låg födelsevikt hos spädbarn. Att upprätthålla tillräckliga järnnivåer kan hjälpa till att minska dessa risker. För att möta det ökade behovet av järn under graviditeten rekommenderas ofta järntillskott. Många järntillskott orsakar trög mage, här finner du järntabletter som är skonsamma för magen.

Jod

Jod är avgörande för en hälsosam graviditet och fostrets utveckling. Som gravid behöver du få i dig jod för att nervsystem, hjärna och sköldkörtel hos fostret ska utvecklas normalt. Om du lider av jodbrist under fosterstadiet kan det störa utvecklingen av nervsystemet samt den fysiska utvecklingen.

Jod är också viktigt för den fysiska tillväxten hos fostret, inklusive utvecklingen av skelett, muskler och andra vävnader.

För att säkerställa tillräckligt med jod under graviditeten rekommenderas det oftast att använda jodtillskott eller äta livsmedel som är rika på jod. Jod finns naturligt i vissa livsmedel som fisk, skaldjur och alger, samt i jodberikat salt.

Kalcium

Kalcium behövs tillsammans med D-vitamin för att bilda skelett och tänder men dess betydelse sträcker sig bortom bara ben- och tandhälsa. Kalcium behövs även för muskler och hjärta, blodkoagulering och för att upprätthålla ett normalt blodtryck hos modern under graviditeten.

För att möta de ökade behovet av kalcium under graviditeten rekommenderas oftast gravida kvinnor att äta tillräckliga mängder kalcium genom kosten. Källor till kalcium inkluderar mejeriprodukter, mörkbladiga gröna grönsaker, fisk och nötter. Tillskott kan vara aktuellt för veganer exempelvis.

Även Omega-3 spelar en viktig roll

Omega-3-fettsyror, särskilt EPA och DHA, är viktiga under graviditeten på grund av deras roll i fostrets utveckling och moderns hälsa. DHA är en viktig komponent i hjärnans och ögonens cellmembran och behövs för deras utveckling och funktion. Särskilt tredje trimestern är en period med intensiv utveckling för fostrets hjärna och ögon.

För att säkerställa tillräckligt med omega-3 under graviditeten rekommenderas gravida kvinnor att inkluderar livsmedel rika på dessa fettsyror i kosten. Goda källor inkluderar fet fisk (som lax, sill och makrill), valnötter, linfrö, chiafrön och vissa alger.

Omega-3 tillskott kan vara ett bra komplement om man har svårt att få i sig tillräckliga mängder via maten. Här finner du alla våra Omega-3 produkter.

Viktiga vitaminer för dig som ammar

Under amningsperioden går det åt mer näring än normalt för att ge barnet allt det behöver via bröstmjölken. Det blir därför viktigt att se över kost- och näringsintag för att säkerställa att både mamma och bebis får allt de behöver. Som ammande rekommenderas man äta några hundra kalorier extra per dag och att man ser till att täcka det dagliga behovet av framför allt D-vitamin, B-vitaminer, kalcium, järn, zink och omega-3.

Viktiga mineraler för dig som ammar

Det är viktigt att få i sig behovet av alla mineraler så klart men extra viktigt är kalcium, järn och zink.

Vanliga frågor och svar om vitaminer och mineraler för gravida och ammande

Vilka vitaminer är bra för ammande?

Extra viktigt är D-vitamin och B-vitaminer men så klart måste man få i sig alla vitaminer för att tillgodose kroppens dagliga behov.

Vilka vitaminer är bäst för gravida?

Vi rekommenderar någon av våra D-vitaminer tillsammans med Multi Gravid som ger dig samtliga vitaminer som behövs som gravid.

Får man ta magnesium när man ammar?

Det går bra att äta magnesium både när man är gravid och när man ammar.