Vitaminer article image

Vitaminer

Både vitaminer och mineraler är viktiga för att din kropp ska fungera korrekt. Det finns 13 olika vitaminer som är nödvändiga för oss människor. Det är A, C, D, E, K och åtta olika B-vitaminer.

Om du äter en varierad kost får du ofta i dig nödvändiga vitaminer och mineraler utan att behöva tänka mer på det. Men ibland kan du behöva ta tillskott. Till exempel om du är vegan, gravid eller tränar extra mycket.

Här har vi samlat våra produkter för dig som behöver ett naturligt tillskott av vitaminer.

Vad är vitaminer?

Vitaminer är organiska föreningar som våra kroppar behöver för att fungera korrekt. De är essentiella näringsämnen, vilket betyder att vi måste få i oss vitaminer genom kosten eftersom kroppen inte kan producera dem på egen hand. Det enda undantaget är vitamin D som kan produceras i kroppen med hjälp av solens UV-strålar under sommarmånaderna. Dock är det viktigt att tillföra vitaminet genom kost eller kosttillskott resten av året.

Fettlösliga vitaminer

Man brukar dela in vitaminerna i två huvudgrupper: fettlösliga vitaminer och vattenlösliga vitaminer. Vitamin A, vitamin D, vitamin E och vitamin K är fettlösliga vitaminer som löser sig i fett och kan lagras i kroppens vävnader.

Det är viktigt att inte överdosera fettlösliga vitaminer eftersom de kan lagras i kroppen och leda till toxiska effekter.

Vattenlösliga vitaminer

Vitamin C och de åtta olika B-vitaminerna som finns är vattenlösliga. Det betyder att de löser sig i vatten och transporteras genom kroppen. Dessa är svårare att överdosera eftersom ett eventuellt överskott ofta försvinner genom urinen. Ett undantag är B12-vitamin som kan lagras i levern under flera år.

13 vitaminer din kropp behöver 

A-vitamin (retinol)

Detta vitamin är viktigt för din syn, särskilt nattsynen och även för upprätthållandet av hälsosam hud och slemhinnor.

B-vitamin

Det finns åtta olika B-vitaminer, dessa är:

Vitamin B1 (Tiamin) som är viktigt för bland annat omvandlingen av kolhydrater till energi och nödvändig för normal hjärtfunktion.

Vitamin B2 (Riboflavin) som bland annat är delaktig i ämnesomsättningen av kolhydrater, fetter och proteiner.

Vitamin B3 (Niacin) som bland annat hjälper till att producera energi.

Vitamin B5 (Pantotensyra) som bland annat är inblandad i produktionen av hormoner och kolesterol.

Vitamin B6 (Pyridoxin) som bland annat behövs för din proteinomsättning och för att reglera hormonaktivitet. 

Vitamin B7/vitamin H (Biotin) som bland annat stöder hud, hår och slemhinnor. 

Vitamin B9 (Folsyra eller Folat) som bland annat är väsentlig för DNA-syntes och celldelning men även för normal vävnadstillväxt hos gravida.

Vitamin B12 (Kobalamin) som bland annat är avgörande för produktionen av röda blodkroppar i kroppen.

C-vitamin (Askorbinsyra)

Detta vitamin är en antioxidant som bland annat behövs för att normalt fungerande immunförsvar och kollagenbildning.

D-vitamin

Detta är det enda vitamin kroppen kan ta upp genom huden med hjälp av solen. Det hjälper bland annat till att reglera kroppens kalcium- och fosforbalans.

E-vitamin

Detta är en antioxidant som skyddar kroppen mot fria radikaler. 

K-vitamin

Detta är ett vitamin som bland annat är viktigt för blodkoagulering och benhälsa.

Vitaminer som kosttillskott

Många livsmedel innehåller vitaminer och de flesta av oss får i sig tillräckligt genom att äta en varierad och balanserad kost. Till exempel är frukt och grönsaker ofta rika på till exempel vitamin C (citrusfrukter, paprika, bär) och vitamin A (morötter, sötpotatis). Mjölk, yoghurt och ost är ofta bra källor till kalcium och vitamin D (om de är berikade). Fet fisk är rik på vitaminer och omega-3.

Ibland är det dock nödvändigt med kosttillskott. Om du till exempel inte får i dig tillräckligt av ett visst vitamin, om du är gravid, vegan eller om du tränar mycket. Det är så klart viktigt att inte överkonsumera, eftersom det kan ha negativ effekt.

Det bästa är om du rådfrågar en läkare om du misstänker att du har brist på något vitamin. Då erbjuds du blodprov som visar om du lider brist på någon vitamin eller mineral, vilket gör det lättare att hitta rätt kosttillskott för dig. 

Du kan läsa mer om Elexir Pharmas kosttillskott genom att klicka dig in på respektive produkt.