Tillbaka till rutiner - Få en bra start på hösten med våra bästa tips! article image

Tillbaka till rutiner - Få en bra start på hösten med våra bästa tips!

Nu är semestern över för de flesta och det är dags att börja jobba eller studera igen. Många känner en stress över att gå tillbaka till rutiner och måsten och det känns långt till nästa sommar. Men det finns också de som är lättade över att gå tillbaka till den trygga vardagen med rutiner, jobb/skola och träning. Sommar och ledighet innebär inte bara sköna lata dagar utan även mer tid med familjen vilket kan innebära en annan typ av stress där barnen ska aktiveras, relationer ska prioriteras, aktiviteter och måltider ska planeras.

Oavsett hur din sommar varit så vill vi ge dig tips på hur du kan få en riktigt bra start på hösten.

 • Mjukstart – Att känna jobb/skolångest är vanligt de första dagarna och det kan vara skönt att veta hur dagarna ska se ut och vila i att du har koll på läget. Så planera dina dagar redan innan och lägg en lagom arbetsbelastning om du har möjlighet att styra det själv för en mjukare start. Semesterhjärnan behöver lite uppvärmning innan den är tillbaka i jobb/plugg”mode”.
 • Matlådor – Alla vill vi hitta sätt att spara tid, framför allt i vardagen. Om du brukar äta lunch ute så är detta ett mycket effektivt sätt att spara tid på matlagning. Men, matlådor är kostnadseffektivt och gör att du själv bestämmer vad du vill äta. Inför din första jobb- (eller skolvecka) kan det vara skönt att slippa tänka på mat så om du har möjlighet, laga ett gäng matlådor söndagen innan allt drar igång så slipper du tänka på det under veckan.
 • Prioritera sömn – Under lediga dagar är det lätt att hamna i en annan dygnsrytm än den vi har annars. Det kan ta några dagar innan vi hittar tillbaka till våra vanliga sovrutiner så försök lägga dig i god tid på kvällen för att orka med dagen efter.
 • Planera in något roligt – Det kan kännas långt till nästa sommar eller till nästa ledighet och hösten och vintern kan kännas riktigt långa här i Sverige. Det är därför viktigt att ha andra saker att se fram emot, det kan vara mycket effektivt för vårt välmående. Här följer lite härliga tips!
 • Köp biljetter till en konsert, livemusik är ett fantastiskt avbrott i ekorrhjulet!
 • Hitta en film du vill se på bio och boka biljetter redan nu.
 • Planera in en härlig AW med kollegorna.
 • En weekend med vänner är aldrig fel.
 • Bjud hem familj och vänner på middag eller knytis.
 • En lång promenad i höstluften vara riktigt härligt i vacker miljö.
 • Om du gillar träning - det brukar finnas massor med träningsevent som ger dig en boost och ny inspiration.
 • Hitta ett nytt recept och gör det till familjeaktivitet att laga helgens middag.
 • Om du har barn - be om hjälp till barnvakt i god tid och planera in en dejt med din partner.
 • Be alla du känner om bra tips på tv-serier eller filmer, det kan vara avslappnande att ha något riktigt bra att titta på när man bara behöver vila efter en lång arbetsdag.

Få mer energi

Det är inte konstigt att man känner sig trött i början av hösten när man fokuserat på avslappning och återhämtning under sommaren (förhoppningsvis har man kunnat göra det). Kroppen kan behöva lite hjälp på traven för att få tillbaka energi och fokus, där har näringsintag en större roll än du kanske tror. Näringstät, varierad mat ger dig energi till skillnad från tung, fet, kalorität mat som kan göra sig dåsig och trött. Fokusera på grönsaker, långsamma kolhydrater, protein, hälsosamma fetter och mycket frukt och bär. Vatten är också viktigt!

Kosttillskott?

Ja självklart kan du ge kroppen stöd även med kosttillskott. Nu när sommaren är över (inte för att den gav särskilt mycket sol i år…) så är det dags att börja med D-vitamin. Solens strålar ger oss D-vitamin som räcker ett par månader in på hösten i bästa fall men har du inte varit utomlands eller lyckats befinna dig på de platser i Sverige där solen lyst så kan du se över ditt intag redan nu. Det finns även stöd för sömn, stress, energi, immunförsvar mm om du behöver det.

Nedan följer en lista på tips: