Vad är zink bra för?
Zink bidrar till många olika funktioner och är avgörande för flera processer i kroppen, till exempel:
- Immunsystemet: Zink bidrar till och påverkar immunsystemets funktion och behövs för att kroppen ska kunna bekämpa infektioner och sjukdomar.
- Huden: Zink är involverat i bildandet och reparationen av hudvävnaden i kroppen. Det används ibland i behandlingen av hudproblem som akne.
- Sårläkning: Zink hjälper till med sårläkning genom att främja bildandet av nya celler och vävnad i kroppen.
- Smaksinne och luktsinne: Zink är nödvändigt för att smaksinne och luktsinne ska fungera normalt.
- DNA-syntes: Zink är en viktig komponent i processen med DNA-syntes, som behövs för att celldelning och tillväxt ska fungera.
- Kroppens tillväxt: Zink är avgörande för normal tillväxt hos barn.
- Enzymer: Zink fungerar som en kofaktor för många olika enzymer i kroppen eftersom mineralen är inblandad i en mängd olika biokemiska reaktioner.
- Antioxidantförsvar: Zink fungerar som en antioxidant och hjälper till att skydda kroppen mot skador orsakade av fria radikaler.
Hur får jag i mig zink?
Zink får vi oss naturligt från livsmedel som kött, nötter, mejeriprodukter, spannmål och frön – men ibland kan vi behöva zinktillskott för att få i oss den mängd som kroppen behöver. För att säkerställa att du får i dig tillräckligt med zink är det viktigt att äta en varierad kost.
Zinkabsorptionen kan påverkas negativt av vissa ämnen i kosten, bland annat fytater och kalcium. C-vitamin kan hjälpa till att förbättra zinkabsorptionen. Att undvika överdrivet intag av alkohol och koffein kan också hälpa till att förbättra zinkabsorptionen.
Livsmedel som innehåller zink
Vi behöver zink och som tur är får vi oss denna mineral naturligt från många livsmedel i vår kost.
Exempel på livsmedel som innehåller zink:
Kött: Kött, särskilt nötkött, fläskkött och kyckling, är utmärkta zinkkällor. Rött kött är mer zink-berikat än vitt.
Skaldjur: Musslor, ostron och krabbor är några av de rikaste zinkkällorna.
Nötter och frön: Nötter som cashewnötter, mandlar och frön som pumpafrön och solrosfrön innehåller zink.
Mejeriprodukter: Mjölk, ost och yoghurt är alla zink-berikade livsmedel.
Baljväxter: Bönor, linser och ärtor är bra vegetariska zinkkällor.
Spannmål: Vissa spannmål och spannmålsprodukter är zink-berikade. Det kan vara ett sätt för vegetarianer och veganer att öka sitt zinkintag.
Ägg: Ägg och särskilt äggula innehåller mycket zink.
Grönsaker: Vissa grönsaker som spenat och broccoli innehåller också zink, även om nivåerna är relativt låga.
Om du är orolig för ditt zinkintag, är allergisk eller går på en diet som kan begränsa ditt zink-upptag, kan det vara bra att konsultera en dietist eller läkare för att få rådgivning kring hur du kan optimera ditt zinkintag utifrån din kropp och hälsa.
Zinkbrist hos gravida kvinnor
Gravida kvinnor kan behöva kosttillskott för att uppnå normala nivåer av vitaminer och mineraler i kroppen. För att förebygga eller behandla zinkbrist är det viktigt att inkludera zink-berikade livsmedel i din kost och ibland behövs även kosttillskott för att uppnå rätt zinknivå i kroppen.
Vilket zinktillskott är bäst?
Vissa vitaminer och tillskott kommer passa dig bättre än andra och det finns inte ett specifikt zinktillskott som är rätt för alla människor. Rådfråga en läkare eller dietist om du är osäker på vilket tillskott som passar dig och din kropp bäst.
Vill du veta mer om zinktillskott?
På den här sidan hittar du alla våra produkter som hjälper till att höja zinknivåerna. Tveka inte att kontakta oss om du vill ha råd kring kosttillskott. Vi på Elexir Pharma har lång och gedigen erfarenhet av kosttillskott och näringslära.
Vanliga frågor och svar om zink
Zink är bra för bland annat immunförsvaret, kroppens och hudens förmåga att läka samt för att smaken och lukten ska fungera normalt.
Zinktabletter kan vara bra att äta om du lider av zinkbrist och inte får i dig tillräckligt med zink från maten du äter.
Symtom på zinkbrist är till exempel försämrat immunförsvar, nedsatt lukt och smak, trötthet och hudproblem.