B-vitaminbrist article image

B-vitaminbrist

B-vitaminer spelar en avgörande roll för kroppens funktion och hälsa. Från att stödja energiproduktion till att främja nervsystemets välmående, är dessa näringsämnen avgörande för att vi ska må bra och fungera normalt. Men vad händer när kroppen inte får tillräckligt av dem?

I denna artikel utforskar vi symtomen och konsekvenserna av B-vitaminbrist, samt hur du kan säkerställa att din kropp får den B-vitaminmängd den behöver för att fungera optimalt.

Olika B-vitaminer

Det finns åtta olika B-vitaminer som till viss del verkar på samma sätt men som även har olika funktion i kroppen.

Vitamin B1 - Tiamin

Tiamin, även känd som vitamin B1, är ett B-vitamin som är viktig för kroppens energiomsättning och kolhydratmetabolism. Vitaminet hjälper till att bryta ned kolhydrater och omvandla dem till energi för kroppens celler. Dessutom bidrar tiamin till ett normalt fungerande nervsystem, stödjer psykologisk funktion och främjar hjärtats hälsa.

Vitamin B2 - Riboflavin

Riboflavin, vitamin B2, har flera viktiga funktioner i kroppen. Bland annat spelar riboflavin en central roll i energiproduktionen genom att bryta ned proteiner, fetter och kolhydrater och omvandla dem till energi. Vitaminet är också avgörande för DNA-syntesen, vävnadsreparation, celltillväxt samt för att bibehålla friska ögon och normal syn.

Precis som andra B-vitaminer är riboflavin viktig för nervsystemets funktion och hjälper till att minska trötthet och utmattning.

Vitamin B3 - Niacin

Niacin, eller vitamin B3, är ett B-vitamin som ofta används i hudvårdsprodukter och skönhetstillskott. Niacin bidrar till att bibehålla normal hud och normala slemhinnor, samt spelar en viktig roll i kroppens energiomsättning. Vitaminet stödjer också nervsystemet, kognitiv funktion och hjälper till att minska trötthet och utmattning.

Vitamin B5 - Pantotensyra

Pantotensyra, vitamin B5, spelar en viktig roll i kroppens energiomsättning och hjälper till att motverka trötthet och utmattning. Vitaminet bidrar även till normal kognitiv funktion, inklusive inlärning, minne och koncentration.

Pantotensyra finns i stora mängder i binjurarna och deltar i produktionen av kortisol. Detta gör pantotensyra avgörande för stresshantering då kortisol är ett hormon som ingår i kroppens stressrespons. Dessutom är pantotensyra viktig för syntesen och metabolismen av steroidhormoner och vissa signalsubstanser, vilket bidrar till regleringen av hormoner i kroppen.

Vitamin B6 - pyridoxin

Vitamin B6, eller Pyridoxin, har många viktiga funktioner i kroppen. B6 deltar i omsättningen av kolhydrater och proteiner, vilket kan bidra till ökad energi. Vitaminet är också viktigt för hormonreglering och ingår ofta i kosttillskott som främjar hormonell balans och lindring av PMS. Dessutom stödjer vitamin B6 ett normalt fungerande immunsystem, nervsystem och psykologisk funktion, samt hjälper till att motverka trötthet och utmattning.

Biotin - även kallad vitamin B7 eller vitamin H

Biotin, även känd som vitamin B7 men också vitamin H, är ett populärt B-vitamin för den som vill förbättra hårets och hudens hälsa. Det är från dessa egenskaper biotin har fått sitt smeknamn vitamin H. Biotin används ofta i skönhetsinriktade kosttillskott men har också flera andra funktioner i kroppen. Vitaminet bidrar bland annat till normal energiomsättning, ett välfungerande nervsystem samt normal psykologisk funktion.

Vitamin B9 - folat/folsyra

Vitamin B9, även känt som folat eller folsyra, är särskilt viktig för gravida kvinnor eftersom vitaminet spelar en avgörande roll i fostrets utveckling. Folat är nödvändigt för DNA-syntes och celldelning, vilket är essentiellt för att de olika vävnaderna som växer i kvinnans kropp under graviditeten ska utvecklas korrekt. Förutom dess betydelse för fostrets hälsa, stödjer B9 också normal psykologisk funktion, ett normalt fungerande immunsystem och hjälper till att motverka trötthet och utmattning.

Vitamin B12 - kobalamin

Vitamin B12, även känd som kobolamin, är ett av de tre B-vitaminer som deltar i metabolismen av aminosyran homocystein, vilket i höga nivåer är associerat med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Vitamin B12 är också viktig för energiomsättningen, nervsystemets och immunsystemets funktion samt för att motverka trötthet och utmattning. Dessutom spelar B12 en avgörande roll i produktionen av röda blodkroppar, vilket är viktigt för att upprätthålla en hälsosam blodvolym.

block media
block media

Samband mellan vitamin B12 och folat

Vitamin B12 och folsyra/folat arbetar tillsammans i flera viktiga processer i kroppen. Bland annat samarbetar de i DNA-syntesen och homocysteinmetabolismen. Vid brist på något av dessa vitaminer kan symtom som megaloblastisk anemi uppstå. Detta är en blodsjukdom där benmärgen producerar onormalt stora och omogna röda blodkroppar som inte kan utföra sin uppgift korrekt. Det leder till att blodet inte kan transportera syre effektivt i kroppen och ger symtom som trötthet, blekhet, snabb hjärtrytm, neurologiska symtom, domningar och stickningar i händer och fötter.

Folatfällan

Folat kan maskera en vitamin B12-brist genom att lindra vissa symtom på B12-brist, särskilt anemi. Detta sker utan att påverka de neurologiska symtom som är specifika för B12-brist. Detta fenomen kallas för "folatfälla" och kan leda till en fördröjning i diagnosen och behandlingen av B12-brist. Att identifiera en brist på vitamin B12 är viktigt för att undvika permanenta skador i kroppen. Symtom som domningar, stickningar i extremiteterna, balansproblem och kognitiva förändringar kan utvecklas och förvärras, vilket kan leda till allvarliga funktionshinder.

Vikten av att få i sig tillräckligt med B-vitaminer

B-vitaminer har många viktiga funktioner i kroppen och är bra för flera saker. Det är särskilt viktigt för nervsystemet, immunförsvaret, energiomsättningen samt metabolismen av olika hormoner, signalsubstanser och proteiner. B-vitamin hjälper också till att motverka trötthet och utmattning, och spelar en betydande roll för vår psykologiska funktion och kognition, samt för hud, hår och syn. Om du får i dig otillräckliga mängder B-vitamin under lång tid kan det leda till en rad olika symtom och i värsta fall långvariga eller permanenta tillstånd.

B-vitaminbrist symtom

B-vitaminbrist kan leda till en rad olika hälsoproblem, beroende på vilken eller vilka specifika B-vitaminer som det är brist på. Det finns åtta olika B-vitaminer, och alla är viktiga för kroppens normala funktioner, inklusive nervfunktion, energiomsättning, motverkande av trötthet och utmattning samt för hjärnan.

Vanliga symtom på B-vitaminbrist inkluderar trötthet, svaghet, anemi, hudutslag, neurologiska problem och psykiska förändringar som depression och irritabilitet. Beroende på vilken eller vilka B-vitaminer du har brist på kan du uppleva olika symtom.

Orsaker till B-vitaminbrist

Vilken den vanligaste orsaken till B-vitaminbrist är är svårt att säga då det kan skilja sig mellan olika B-vitaminer. Ofta kan en brist bero på ensidig eller vegansk kost (speciellt B12-brist), men även mag-och tarmproblematik som gastrit, celiaki eller Chrons sjukdom. Även en gastric bypass-operation kan påverka upptaget av näringsämnen samt påverka hur mycket mat och näring du får i dig. Vid långvarig brist av B-vitamin ökar risken för allvarligare besvär. Ibland kan det ta flera år innan en B-vitaminbrist upptäcks. Det är därför viktigt att konsultera läkare och undersöka symtomen om du tror att du har brist på vitaminet.

Hur farligt är det med B-vitaminbrist?

Betydande brister på B-vitaminer kan orsaka allvarliga problem i kroppen. Låga nivåer av tiamin kan leda till neurologiska problem som minnesförlust och förvirring, medan brist på biotin kan resultera i neurologiska symtom som depression och hallucinationer. Särskilt allvarlig är en långvarig brist på vitamin B12, som kan orsaka permanenta neurologiska skador, inklusive domningar, stickningar, balansproblem och kognitiva nedsättningar. Det är därför viktigt att konsultera en läkare och testa B-vitaminnivåerna om du misstänker att du har en brist, för att säkerställa att dina nivåer är tillräckliga.

Så får du i dig tillräckligt med B-vitaminer

B-vitaminer finns en mängd livsmedel och en balanserad kost brukar täcka det dagliga behovet. Vissa personer kan dock behöva säkerställa B-vitaminnivåerna med hjälp av kosttillskott då medicinska tillstånd, äldre personer, graviditet och restriktiva dieter kan påverka upptaget av näringsämnena i kroppen.

Var finns B-vitaminerna?

B-vitamin finns i diverse livsmedel. Vitamin B1 finns bland annat i fullkornsprodukter, fläskkött, baljväxter, fisk, nötter och frön. Riboflavin (vitamin B2) hittas i många livsmedel, både animaliska och vegetabiliska, med bra källor som mejeriprodukter, ägg, lever och bladgrönsaker. Niacin (vitamin B3) finns i en mängd olika livsmedel inklusive nötkött, kyckling, fisk, jordnötter, fullkornsprodukter, baljväxter och bladgrönsaker.

Vitamin B5 hittas i många livsmedel, både animaliska och vegetabiliska, som kyckling, ägg, avokado, fullkornsprodukter, broccoli, fisk, baljväxter och nötter. Vitamin B6 är rikligt förekommande i olika typer av kött, inälvsmat, fet fisk, ägg, nötter, grönsaker och baljväxter. Biotin (vitamin B7) finns i stor mängd i äggula, lever och fet fisk, men även i nötter, baljväxter, grönsaker samt viss frukt och bär.

Vitamin B9 finns i många grönsaker samt vissa animaliska produkter, med lever som en särskilt rik källa. Andra bra källor är ägg, bladgrönsaker, svarta bönor, kidneybönor, vissa frukter, frön och nötter. Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel som alla typer av kött, fisk, kyckling, lever, mejeriprodukter och ägg.

B-vitaminbrist: Vanliga frågor och svar