Vitamin B12 article image

Vitamin B12

Vitamin B12, även känd som kobalamin, är ett vattenlösligt vitamin som har avgörande roller i kroppens funktion. Vi undersöker B12 närmare för att förstå dess betydelse och funktion i kroppen. Vi tittar också på konsekvenserna av B12-brist, höga värden av B12 och vilka livsmedel som är bra källor till vitaminet.

Vad har vitamin B12 för funktion i kroppen?

Vitamin B12 har flera viktiga funktioner i kroppen, bland annat för DNA-syntesen, nervsystemet, energiomsättningen och för produktion av röda blodkroppar.

DNA-syntes

Vitamin B12 verkar som en koenzym i syntesen av DNA, vilket är en grundläggande process för alla cellers tillväxt och delning. En koenzym är en molekyl som binder till enzymer i kroppen och stöttar dem i sitt arbete. Som koenzym är vitamin B12 betydande för flera reaktioner i kroppen som är viktiga för både cellernas metabolism men även genuttryck. Vid för låga nivåer av B12 kan dessa reaktioner inte utföras ordentligt, vilket kan leda till störningar i bland annat DNA-syntes, energiproduktion och fettmetabolism. Detta kan visa sig som anemi, nervskador och kognitiva problem.

Nervsystemet

Precis som många andra B-vitaminer är även vitamin B12 kritisk för nervsystemets funktion. B12 har en viktig funktion i syntesen av myelin, vilket är ett skyddande lager runt nerverna som möjliggör effektiv och snabb överföring av nervimpulser. Brist på B12 kan därmed leda till neurologiska symtom som stickningar, domningar och muskelsvaghet. Vid allvarliga fall kan B12-brist leda till neuropsykiatriska symtom som minnesförlust och demens samt permanenta nervskador.

Energiomsättning

Vitamin B12 deltar i metabolismen av fett och protein vilket gör vitaminet till en viktig komponent i energiomsättningen. B12 har en viktig funktion för att omvandla ämnena metylmalonsyra och homocystein i kroppen. Brist på vitaminet kan därmed leda till att dessa ämnen ansamlas i kroppen, vilket stör energiomsättningen och över sikt kan leda till hälsoproblem. B12-brist kan ge symtom som i detta fall visar sig som trötthet och svaghet i kroppen.

Röda blodkroppar

Vitamin B12 spelar en kritisk roll i produktionen av röda blodkroppar (erytrocyter)i benmärgen. Brist på vitamin B12 kan det leda till megaloblastisk anemi, ett tillstånd där benmärgen producerar onormalt stora och omogna röda blodkroppar som inte fungerar korrekt. Detta problem uppstår eftersom DNA-syntesen blir fördröjd, vilket resulterar i stora celler med onormala cellkärnor. Dessa stora, dysfunktionella celler är ineffektiva på att transportera syre, vilket kan orsaka symtom som extrem trötthet, svaghet och blek hud. Megaloblastisk anemi kan också leda till symtom som andfåddhet, hjärtklappning och yrsel på grund av att kroppens vävnader inte får tillräckligt med syre.

block media
block media

Vilka symptom kan vitamin B12-brist ge?

Vitamin B12-brist kan ge upphov till en mängd olika symtom som påverkar både kropp och sinne. Anemiska symtom är vanliga och innefattar en känsla av trötthet och svaghet, eftersom en minskad produktion av röda blodkroppar leder till syrebrist i kroppens vävnader. Detta kan även resultera i andfåddhet, hjärtklappning och blek hy.

Neurologiska symtom, såsom domningar och stickningar i händer och fötter, är också vanligt förekommande och beror på nervskador som uppstår när myelinskidan runt nerverna bryts ner. Dessa nervskador kan dessutom orsaka balansproblematik och svårigheter att gå.

Det finns dessutom risk för kognitiva symtom vid B12-brist, vilket kan inkludera minnesförlust, förvirring och i allvarliga fall demens. Psykiatriska symtom, såsom depression och irritabilitet, kan också förekomma.

Mag-tarmsymtom som illamående, diarré och aptitlöshet kan också förekomma vid brist på vitamin B12. Eftersom vitaminet är viktigt för energimetabolismen kan brist leda till minskad energi och generell svaghet. För att undvika långvariga hälsoproblem är det viktigt att diagnostisera och behandla B12-brist tidigt då låga nivåer av B12 under lång tid, det vill säga flera år, kan ge allvarliga hälsoproblem. Behandling kan innefatta förändringar i kosten för att öka intaget av B12 samt tillskott eller injektioner vid behov.

Vad ska man äta när man har vitamin B12-brist?

För att öka nivåerna av vitamin B12 i kroppen är det viktigt att inkludera animaliska livsmedel rika på B12 i kosten, särskilt om du är i riskzonen för vitamin B12-brist på grund av dina kostvanor eller hälsotillstånd.

Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel. Högst halter av vitaminet finns i kött som nötkött, kyckling, lamm och fläsk, samt lever och njure från både nöt och lamm, som är speciellt rika på B12. B12 finns även i höga halter i fisk och skaldjur samt mejeriprodukter och ägg.

För vegetarianer och veganer kan det vara svårare att få i sig tillräckliga mängder av vitamin B12 från kosten. Därför kan det vara positivt att antingen inkludera berikade livsmedel i kosten, alternativt ta kosttillskott av vitaminet. Många växtbaserade livsmedel idag är berikade med vitamin B12, inklusive flingor, växtbaserade mjölkalternativ som mandelmjölk, sojamjölk och havremjölk och veganska köttsubstitut. Kosttillskott kan även vara nödvändigt för att säkerställa nivåerna av vitamin B12.

Samband mellan B12 och folat

Vitamin B12 och folat arbetar tillsammans i flera viktiga metaboliska processer, inklusive DNA-syntes och homocysteinmetabolism. Brist på någon av dessa vitaminer kan leda till liknande symtom som megaloblastisk anemi, men det är viktigt att skilja dem åt eftersom behandlingarna kan skilja sig. En korrekt balans av både B12 och folat är avgörande för att upprätthålla god hälsa och förebygga komplikationer som anemi och neurologiska skador.

Folat kan dölja vitamin B12-brist

Folat (även känd som folsyra eller vitamin B9) kan dölja en brist på vitamin B12 genom att rätta till vissa symtom på B12-brist, särskilt anemi, utan att åtgärda de neurologiska symtomen som är karakteristiska för B12-brist. Detta fenomen kallas "folatfälla" och kan leda till en försening i diagnosen och behandlingen av B12-brist.

Vilka riskgrupper finns för vitamin B12-brist?

Riskgrupper för vitamin B12-brist inkluderar äldre vuxna med minskad förmåga att absorbera B12, veganer och vegetarianer som inte får tillräckligt med B12 från sin kost, personer med mag-tarmproblem som påverkar absorptionen av näringsämnen, de som har genomgått gastric bypass, och personer med vissa medicinska tillstånd eller som tar vissa läkemedel. Det är viktigt att personer i dessa riskgrupper är medvetna om symtomen på B12-brist och överväger regelbunden övervakning och eventuellt tillskott av B12 för att förebygga brist och dess komplikationer.

Vad innebär ett högt vitamin B12-värde?

Höga nivåer av vitamin B12 innebär generellt sätt nivåer över 900-1100 pmol/L, lite beroende vilken referensintervall laboratoriet just du testar dig hos har. Att ha höga nivåer av vitamin B12 kan, men måste inte, indikera ett hälsoproblem. Höga nivåer av B12 är även känt som hyperkobalaminemi och kan vara orsakat av fler olika faktorer. Personer som tar höga doser av kosttillskott eller injektioner av B12 kan ha höga nivåer av B12 i blodet, vilket inte behöver vara ett hälsoproblem då kroppen kan eliminera överskottet genom urinen. Däremot kan höga nivåer av B12 även tyda på inflammation i kroppen, njursvikt, leversjukdomar och vissa cancerformer, vilket är viktigt att undersöka. Om du är orolig över att du har höga nivåer av B12 är det alltid viktigt att rådgöra med en läkare för att noggrant utvärdera och fastställa orsaken.

Perniciös anemi och vitamin B12

Perniciös anemi är en autoimmun sjukdom där kroppens egna försvar angriper slemhinnan i magsäcken och förstör de celler som producerar ett viktigt protein kallat intrinsic factor. Intrinsic factor är nödvändigt för att kroppen ska kunna absorbera vitamin B12 från maten vi äter. Brist på intrinsic factor stör absorptionen av B12 i tunntarmen, vilket leder till en brist på B12, vilket i sin tur kan orsaka perniciös anemi.

Snabbshoppa
B12 vitamin
100 tuggtabletter
169 kr
Snabbshoppa

Vitamin B12: Vanliga frågor och svar