Allt om Ramadan 2025 article image

Allt om Ramadan 2025

I den här artikeln ska vi berätta allt du behöver veta om fastemånaden ramadan 2025! Vi ska prata traditioner, fasta, kostråd och tips på kosttillskott så klart. Varje år firar muslimer runt om i världen denna heliga månad som sedan avslutas med festhögtiden Eid al-Fitr. Eid al-Fitr är en festdag där muslimer firar att fastemånaden är över genom att be, ge välgörenhet och umgås med familj och vänner.

Vad är ramadan?

Ramadan är den nionde månaden i den islamiska kalendern och en av de viktigaste och heligaste månaderna för muslimer. Under denna månad fastar muslimer från gryning till solnedgång, vilket innebär att man avstår från mat, dryck, rökning och andra fysiska behov under dagtid. Fastan är en av islams fem pelare och anses vara en tid för andlig reflektion, självdisciplin och ökad dyrkan.

Syftet med ramadan är att komma närmare Gud (Allah), visa tacksamhet, öva på självkontroll och utveckla empati för de som har det svårt. Under kvällen/natten när solen går ner samlas familj och vänner ofta för att bryta fastan tillsammans vid en måltid som kallas iftar. Dagen börjar med en tidig måltid innan gryningen, kallad suhoor.

Ramadan avslutas med högtiden Eid al-Fitr, en festlig dag där muslimer firar slutet på fastan genom bön, att ge till välgörenhet och att umgås med nära och kära.

Eftersom den islamiska kalendern är månkalenderbaserad, flyttar ramadan cirka 10-11 dagar tidigare varje år i den gregorianska kalendern.

block media
block media

Ramadan 2025

Ramadan följer den islamiska månkalendern, vilket innebär att dess start och slut bestäms av månens cykel.

Kalendern är baserad på månens faser, där varje månad börjar med nymånen (hilal). Eftersom en månmånad är cirka 29,5 dagar lång, är den islamiska kalendern ungefär 10–11 dagar kortare än den gregorianska solkalendern, vilket gör att ramadan infaller tidigare varje år.

Hur bestäms starten och slutet på Ramadan 2025?

Starten av ramadan är förväntad till 28 februari på kvällen. Ramadan börjar när den första nymånen observeras efter månaden Sha'bans slut. Islamiska länder och muslimska organisationer använder olika metoder för att bekräfta månskäran, antingen genom faktisk observation av himlen eller genom astronomiska beräkningar.

När den tunna månskäran (hilal) syns efter solnedgången på den 29:e dagen av Sha'ban, inleds ramadan vid nästa solnedgång. Slutet av ramadan och början av Eid al-Fitr som är förväntad till 29 mars på kvällen. Ramadan varar i 29 eller 30 dagar, beroende på när nymånen observeras i månaden Shawwal.

När månen observeras den 29:e dagen av Ramadan, avslutas fastan och Eid al-Fitr firas dagen efter. Om månskäran inte syns, fortsätter fastan en dag till, vilket gör Ramadan 30 dagar lång.

Varför varierar datumen globalt?

Månobservation kan vara olika beroende på geografisk plats, väderförhållanden och vilken metod olika länder använder. Vissa länder följer strikt fysisk observation av månen, medan andra accepterar astronomiska beräkningar. Därför kan ramadan börja en dag tidigare i vissa länder jämfört med andra.

Under 2025 väntas ramadan börja den 28 februari på kvällen och avslutas den 29 mars på kvällen, men det slutgiltiga datumet fastställs efter faktisk månobservation.

block media
block media

Traditioner under Ramadan

Ramadan är en helig månad inom islam och präglas av fasta (sawm), bön, välgörenhet och gemenskap. Det är en tid för andlig reflektion, självdisciplin och att stärka banden med både Gud och samhället. Här är några av de viktigaste traditionerna under månaden:

Fastan (Sawm)

Fasta är den mest framträdande traditionen under ramadan och innebär att muslimer avstår från mat, dryck, rökning och andra fysiska begär från gryning till solnedgång.

Syftet är att:

  • Utveckla självdisciplin och tacksamhet.
  • Känna empati för de fattiga och behövande.
  • Komma närmare Gud genom att fokusera på bön och andlighet.

Fastan bryts varje dag vid solnedgången med måltiden iftar, ofta med dadlar och vatten, enligt profeten Muhammeds sedvänja.

Måltider: Suhoor och Iftar

  • Suhoor: En måltid före gryningen, innan dagens fasta börjar. Den är viktig för att hålla sig energifylld under dagen och innehåller ofta näringsrik mat som havregryn, yoghurt, dadlar och vatten.
  • Iftar: Kvällsmåltiden som bryter fastan. Den inleds traditionellt med dadlar och vatten, följt av en större måltid med soppor, ris, kött, bröd och sötsaker.

I många muslimska länder och samhällen är iftar en social tillställning där familj, vänner och grannar samlas för att äta tillsammans.

Böner och andlighet

Ramadan är en tid för ökad gudsdyrkan och bön. De fem dagliga bönerna (Salah) fortsätter som vanligt. Extra nattliga böner som utförs efter Isha (kvällsbönen) sker vanligtvis i moskéer och kallas Tarawih-böner.

Under dessa böner reciteras ofta hela Koranen under månadens gång. Det är vanligt att läsa eller lyssna på Koranen dagligen under ramadan, eftersom den tros ha uppenbarats under denna månad.

Välgörenhet och gemenskap (Zakat och Sadaqa)

  • Zakat al-Fitr: En obligatorisk allmosa som ges till behövande före Eid al-Fitr, så att även de fattiga kan fira högtiden.
  • Sadaqa (frivillig välgörenhet): Många muslimer ger extra donationer, delar ut mat till de behövande eller deltar i välgörenhetsprojekt.

Ramadan betonar vikten av solidaritet och att hjälpa andra, särskilt de som är mindre lyckligt lottade.

Eid al-Fitr – Firandet efter Ramadan

När ramadan är slut firas Eid al-Fitr, en av de viktigaste islamiska högtiderna. Den börjar med en särskild bön på morgonen och följs av att besöka familj och vänner, dela mat och ge gåvor, särskilt till barn samt att ge Zakat al-Fitr för att se till att även de fattiga kan fira. Det är en dag av glädje och tacksamhet efter en månad av fasta och andlig reflektion.

Ramadan 2025 Ramadan 2025 Ramadan 2025 Ramadan 2025 Ramadan 2025 Ramadan 2025 Ramadan 2025 Ramadan 2025 Ramadan 2025 Ramadan 2025 Ramadan 2025 Ramadan 2025 Ramadan 2025 Ramadan 2025 Ramadan 2025 Ramadan 2025 Ramadan 2025

Fasta under Ramadan

Fastan (sawm) under ramadan är en av islams fem pelare och innebär att muslimer avstår från mat, dryck, rökning och andra fysiska behov från gryning till solnedgång. Syftet är att stärka självdisciplinen, öva tacksamhet och känna empati för de som har det svårt.

Fastan bryts vid solnedgången med måltiden iftar, ofta med dadlar och vatten, följt av en större måltid. Dagen börjar med suhoor, en måltid innan gryningen. Under ramadan fokuserar muslimer också på bön, läsning av Koranen och välgörenhet. Fastan avslutas med högtiden Eid al-Fitr, en dag av glädje och gemenskap.

Tips för fastan under Ramadan

Vi har skrivit ihop en lista med bra tips inför ramadan som gör det enklare att klara fastan och ge kroppen viktig näring så du håller dig pigg och frisk.

Planera dina måltider: Under ramadan är det viktigt att äta balanserade måltider vid Sahur (måltiden före gryningen) och Iftar (måltiden vid solnedgång) för att hålla energinivån stabil och kroppen stark under fastan.

Sahur – En hållbar start: För att orka hela dagen bör Sahur innehålla långsamma kolhydrater som havregryn, fullkornsbröd och quinoa, vilket ger långvarig energi. Kombinera detta med protein från ägg, yoghurt eller bönor för att bibehålla muskelstyrka och hälsosamma fetter från avokado, nötter eller olivolja för att förhindra energidippar.

Iftar – Återhämtning och näring: Vid Iftar är det bra att börja med dadlar och vatten för snabb energi och vätska. Därefter är det viktigt att äta komplexa kolhydrater (fullkornsris, bulgur, potatis) för att återställa energin, protein (kyckling, fisk, linser) för muskelåterhämtning och hälsosamma fetter (olivolja, nötter) för mättnad och bra näring.

Tips! Drick mycket vatten så att du håller dig hydrerad, undvik socker och friterad mat, och inkludera grönsaker och fibrer för en balanserad kost. Genom att planera måltiderna väl kan du hålla dig mätt och energifylld under hela fastan!

Målgrupper som bör avstå från fastan

Fasta kan vara en utmaning och är inte för alla. Även om musliner ska fasta under Ramadan så finns det målgrupper som rekommenderas att avstå.

Fastan är obligatorisk för friska vuxna muslimer, men barn, sjuka, gravida, äldre och resenärer är undantagna. Islam tillåter flexibilitet för att skydda hälsan och välbefinnandet.

block media
block media

Behövs kosttillskott under Ramadan?

Att komplettera fastan med kosttillskott kan vara ett enkelt och viktigt sätt att säkerställa ett optimalt intag av viktiga vitaminer, mineraler och omega-3. Viktiga näringsämnen som kan vara bra att få i sig via kosttillskott är till exempel magnesium, D-vitamin, B-vitaminer och Omega-3. Även en multivitamin kan vara ett smart sätt att ge kroppen lite extra av många viktiga vitaminer och mineraler.

Rekommenderade kosttillskott under ramadan

Vitamin D

Eftersom D-vitaminproduktionen och intaget kan minska under ramadan på grund av förändrade solvanor och matintag, kan ett tillskott hjälpa till att bevara energi, stödja immunförsvaret, stärka skelett och muskler samt minska trötthet. Det kan vara särskilt viktigt för dig som redan har låga nivåer av D-vitamin men generellt ligger många som bor i Sverige lågt på D-vitamin så att äta tillskott av detta vitamin är viktigt för de allra flesta.

Magnesium

Magnesium hjälper musklerna att slappna av och minskar risken för kramper, vilket kan vara vanligt vid vätskebrist och långvarigt fastande. Det bidrar också till att minska trötthet och utmattning genom att stödja energiproduktionen i kroppen. Under fastan kan vätskebalansen påverkas, särskilt om du dricker för lite under suhoor och iftar. Magnesium hjälper kroppen att reglera vätskor och elektrolyter, vilket minskar risken för uttorkning. Magnesium bidrar dessutom till att lugna nervsystemet och kan förbättra sömnkvaliteten. Eftersom många ändrar sina sömnvanor under ramadan, kan magnesium hjälpa till att främja djupare och mer återhämtande sömn.

Omega-3

Omega-3-fettsyror är essentiella fetter som kroppen inte kan producera själv, vilket gör det viktigt att få i sig dem genom kosten eller tillskott. Under ramadan kan omega-3 vara särskilt fördelaktigt eftersom fastan kan påverka energi och hjärnfunktion. Omega-3, särskilt DHA, är avgörande för hjärnans funktion och kan förbättra koncentrationen och mental skärpa.

B-vitaminer

Ett B-komplex innehåller alla viktiga B-vitaminer som kroppen behöver för energi, ämnesomsättning, nervfunktion och blodbildning. Under ramadan, när måltiderna är begränsade till Suhoor (gryningsmåltiden) och Iftar (solnedgångsmåltiden), kan ett B-komplex hjälpa till att förebygga trötthet och brist på viktiga näringsämnen.

Multivitaminer

Ett multivitamintillskott kan hjälpa till att säkerställa att kroppen får de näringsämnen den behöver för att bibehålla energi, immunförsvar och allmän hälsa under fastan. Vi har tre olika Multivitaminer i vårt sortiment. Multi Man, Multi Kvinna och Multi Gravid.

Allt om ramadan 2025 - Vanliga frågor och svar