Känner du dig ofta stressad? article image

Känner du dig ofta stressad?

Stress är i grunden en bra och nödvändig funktion hos oss som gjort att vi klarar oss ur farliga situationer, framför allt bakåt i tiden. Förr var stress en akut reaktion på omedelbar fara som exempelvis ett hungrigt lejon. Det var en kortvarig och övergående stressreaktion utvecklad för att gynna vår överlevnad och som efterföljdes av återhämtning.

I dagens samhälle lever vi med en annan typ av stress där dödliga djur inte är den vanligaste orsaken utan det handlar om vardagspussel, arbete, relationer, ekonomi, separationer och sociala situationer som exempel. Stress idag är dessutom sällan akut och kortvarig som den var förr i tiden, utan långvarig och kronisk. Den här långvariga formen av stress gynnar oss inte utan är tvärt om rent skadlig. Vi behöver återhämtning för att orka och utan den, får kroppen aldrig den vila som behövs för att fylla på med ny energi.

Tecken på att du är stressad

När du känner dig stressad innebär ett stort energipåslag för kroppen och kan ge många olika symptom. Några av de vanligaste symptomen är, koncentrationssvårigheter, dåligt minne, nedstämdhet och ångest, sömnproblem, lättirriterad, trötthet, magproblem, muskelvärk, tröstätande, hjärtklappning, yrsel, tryck över bröstet, huvudvärk mm.

Det som ofta händer om du går med kronisk stress över lång tid är att det leder till utmattning och utbrändhet. Vägen tillbaka från utbrändhet kan vara lång och kräver mycket arbete så det är viktigt att ta varningssignalerna på allvar och göra något åt din situation innan det går för långt.

Vad händer i kroppen?

När vi (vår hjärna) uppfattar en situation som hotfull skickas signaler till det sympatiska nervsystemet direkt och kroppen går in i "fight and flight". Det sympatiska nervsystemet påverkar sedan direkt vår andning, blodtryck och puls, dvs funktioner vi inte kan styra över själva med vilja. Detta sker med hjälp av olika stresshormoner - kortisol, noradrenalin och adrenalin som utsöndras från binjurarna och skickas ut i blodet. Dessa hormoner gör att pulsen och blodtrycket höjs och ser till att musklerna och hjärnan snabbt får energi i form av socker. Vi blir mer smärttåliga, matsmältningen stannar upp och alla organ som inte behövs för att fly får mindre blodflöde. Dessa funktioner är jätteviktiga för att springa ifrån farliga djur eller på andra sätt kämpa för sitt liv, som människan gjorde förr i tiden. I dagens samhälle springer vi sällan ifrån dödliga djur men stressreaktionen i kroppen är densamma, fast av andra orsaker.

Hur förebygger du stress?

En nyckel i att förebygga stress är att öva på att säga nej, dvs ta inte på dig fler uppgifter än du kan hantera och sätt tydliga gränser. Detta gäller så klart både privat och på arbetsplatsen. Prioritera återhämtning så att kroppen får vila och en möjlighet att ladda om, sömn är jätteviktigt! Motion och hälsosam mat är självklart också viktiga delar i att förebygga stress då det stärker kroppen och skapar motståndskraft och ger bättre förutsättningar för dig att hantera vardagen med allt vad det innebär.

Härliga må-bra-tips!

 • Omge dig med människor som gör dig glad!
 • Utöva en träningsform du tycker om
 • Ät hälsosam god mat
 • Gå på massage
 • Prioritera god sömn
 • Gör saker du tycker om så ofta du kan
 • Lyssna på inspirerande poddar
 • Läs en riktigt bra bok
 • Gör ditt hem till en mysig, härlig plats att vara på
 • Få frisk luft varje dag om möjligt
 • Promenader
 • Lyssna på skön musik  

Listan över saker som gör dig glad och får dig att må bra kan med säkerhet göras ännu längre, du vet bäst vad som funkar för dig. Lägg fokus på det som är positivt och skapa mer av det i din vardag. Försök påverka de sakerna som tynger ner dig och kan du inte påverka dem, försök acceptera dem. <3