C vitamin
C-vitamin finns naturligt i framförallt frukt, bär och grönsaker. Vi behöver C-vitamin för att kroppen och dess funktioner ska fungera normalt. Kroppen kan inte producera C-vitamin på egen hand, därför är det extra viktigt att vi får i oss vitaminen från mat. Ibland behövs kosttillskott för att tillgodose kroppens C-vitaminbehov. Är du i behov av tillskott av C-vitamin? På den här sidan hittar du alla våra produkter som innehåller C-vitamin.
C-vitamin hjälper dig och din kropp genom att
- Bidra till immunsystemets normala funktion.
- Bidra till att bibehålla immunsystemets normala funktion under och efter intensiv fysisk träning.
- Bidra till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
- Bidra till att minska trötthet och utmattning.
- Bidra till normal energiomsättning.
- Bidra till nervsystemets normala funktion.
- Bidra till normal psykologisk funktion.
- Bidra till att återbilda den reducerade formen av vitamin E.
- Öka järnupptaget.
C-vitamin och kollagen
C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning som är viktig för många funktioner i kroppen, som normal funktion i brosk och benvävnad.
Kollagen har betydelse för:
- Blodkärlens normala funktion.
- Benstommens normala funktion.
- Normal funktion i brosk och benvävnad.
- Tandköttets normala funktion.
- Hudens normala funktion.
- Tändernas normala funktion.
Vilken mat innehåller mest C-vitamin?
C-vitaminrik mat är inte bara bra för din hälsa, utan de ger också en mängd andra fördelar genom de näringsämnen de innehåller. C-vitamin finns framförallt i frukt och bär, till exempel i:
- Citrusfrukter: Citroner, apelsiner, grapefrukt, lime och mandariner är kända för att vara höga i C-vitamin.
- Bär: Jordgubbar, blåbär, hallon, och tranbär är alla utmärkta källor till C-vitamin.
- Paprika: Röda och gröna paprikor innehåller mycket C-vitamin.
- Broccoli: Denna grönsak är också rik på C-vitamin och innehåller även andra nyttiga näringsämnen.
- Kål: Kål, såsom grönkål och savojkål, är bra källor till C-vitamin.
- Mango: Mango innehåller en betydande mängd C-vitamin.
- Ananas: Denna tropiska frukt är en bra källa till C-vitamin.
- Tomater: Tomater innehåller C-vitamin och är användbara i många rätter.
- Potatis: Både vita och sötpotatis innehåller C-vitamin.
- Mörka bladgrönsaker: Gröna bladgrönsaker som spenat och grönkål innehåller C-vitamin tillsammans med andra näringsämnen.
- Meloner: Vattenmelon och cantaloupemelon innehåller också C-vitamin.
- Papaya: Denna tropiska frukt är en bra källa till C-vitamin.
C-vitamin i kroppen
Upptaget av C-vitamin i kroppen sker genom en process som involverar matsmältning, absorption och transport. Det går till ungefär så här:
- Matsmältning: När du äter livsmedel som innehåller vitamin C, såsom frukt och grönsaker, inleds processen i matsmältningssystemet. Vitamin C frigörs från livsmedlet under matsmältningen i magen och tarmen.
- Absorption: Vitamin C tas upp i tunntarmen. Den primära formen av C-vitamin som tas upp är askorbinsyra. Vitamin C transporteras från tarmen till blodomloppet, där det kan cirkulera i kroppen.
- Transport i blodet: Vitamin C transporteras i blodet till många delar av kroppen och når celler och vävnader där det behövs.
- Cellupptagning: Vitamin C tas upp av celler i kroppen genom transportproteiner som hjälper till att reglera nivåerna av C-vitamin i cellerna.
- Utsöndring: Överskott av C-vitamin som inte behövs i kroppen utsöndras i urinen. Eftersom C-vitamin är vattenlösligt, kan kroppen inte lagra det i stora mängder, så det är viktigt att få i sig C-vitamin regelbundet genom kosten.
C-vitamin och järn
C-vitamin har visat sig öka upptaget av järn från maten vi äter. Särskilt ökar upptaget av järn som kommer från växtbaserade källor.
Vitamin C hjälper till att förbättra kroppens förmåga att absorbera järn i tunntarmen genom att förbättra upplösningen då järnet bryts ner i kroppen, öka absorptionen genom att förvandla järnet till en form som är lättare för kroppen att ta upp och genom att minska effekten av ämnen som kan hämma järnupptaget.
Vitaminer och antioxidanter
Vitaminer och antioxidanter är olika typer av näringsämnen. Antioxidanter är ofta näringsämnen som vitaminer och mineraler som hjälper till att skydda cellerna från skador och bidrar till kroppens normala funktion. Gemensamt för antioxidanter är att de förhindrar bildning och skador från fria radikaler. Det finns flera ämnen i maten vi äter som jobbar för att ta hand om överskottet av fria radikaler, flera är vitaminer. C-vitamin är en antioxidant. Andra exempel på vitaminer och mineraler som är antioxidanter är C-vitamin, selen och betakaroten.
Brist på C-vitamin
Det finns både lindrig brist och allvarlig brist på C-vitamin. Allvarlig brist på C-vitamin kallas också skörbjugg och uppstår på grund av en extrem brist på C-vitamin i kosten. Denna allvarliga sorts brist är sällsynt i de flesta utvecklade länder där tillgängligheten av C-vitaminrika livsmedel är hög.
Här är några av de symptom och konsekvenser som kan uppstå vid allvarlig brist på C-vitamin:
- Muskelsvaghet och smärta.
- Sår i munnen och på huden.
- Tandproblem.
- Trötthet och svaghet.
- Ledvärk.
- Anemi.
C-vitamin och järn
C-vitamin har visat sig öka upptaget av järn från maten vi äter. Särskilt ökar upptaget av järn som kommer från växtbaserade källor.
Vitamin C hjälper till att förbättra kroppens förmåga att absorbera järn i tunntarmen genom att förbättra upplösningen då järnet bryts ner i kroppen, öka absorptionen genom att förvandla järnet till en form som är lättare för kroppen att ta upp och genom att minska effekten av ämnen som kan hämma järnupptaget.
Vitaminer och antioxidanter
Vitaminer och antioxidanter är olika typer av näringsämnen. Antioxidanter är ofta näringsämnen som vitaminer och mineraler som hjälper till att skydda cellerna från skador och bidrar till kroppens normala funktion. Gemensamt för antioxidanter är att de förhindrar bildning och skador från fria radikaler. Det finns flera ämnen i maten vi äter som jobbar för att ta hand om överskottet av fria radikaler, flera är vitaminer. C-vitamin är en antioxidant. Andra exempel på vitaminer och mineraler som är antioxidanter är C-vitamin, selen och betakaroten.
Brist på C-vitamin
Det finns både lindrig brist och allvarlig brist på C-vitamin. Allvarlig brist på C-vitamin kallas också skörbjugg och uppstår på grund av en extrem brist på C-vitamin i kosten. Denna allvarliga sorts brist är sällsynt i de flesta utvecklade länder där tillgängligheten av C-vitaminrika livsmedel är hög.
Här är några av de symptom och konsekvenser som kan uppstå vid allvarlig brist på C-vitamin:
- Muskelsvaghet och smärta.
- Sår i munnen och på huden.
- Tandproblem.
- Trötthet och svaghet.
- Ledvärk.
- Anemi.
Hur förebygger man C-vitaminbrist?
Går det att förebygga C-vitaminbrist? Ja, det går att förebygga brist på vitamin C genom att inkludera C-vitaminrika livsmedel i kosten. Det finns många olika livsmedel som är rika på C-vitamin. Citrusfrukter är rika på C-vitamin och de flesta grönsaker är berikade med C-vitamin.
Det är särskilt viktigt för personer som löper risk för brist på vitamin C att förebygga bristen genom C-vitaminrik kost. Personer som ofta löper högre risk för C-vitaminbrist är äldre, rökare och personer med begränsad tillgång till näringsrika livsmedel.
Hur ska jag dosera mitt C-vitamintillskott?
Om du överväger att ta C-vitamintillskott är det viktigt att se till att dosera rätt.
Det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin kan variera beroende på faktorer som ålder och kön, till exempel. Ofta ligger den rekommenderade dosen någonstans mellan 75-110 milligram per dag.
Du kan läsa mer om rekommenderad daglig dos (RDI) på Livsmedelsverkets hemsida
Vilket c-vitamintillskott ska jag välja?
Vi på Elexir Pharma har två C-vitamintillskott. Vårt C-vitamin komplex 500 mg samt C-vitamin Time release 1000 mg. Läs gärna mer om C-vitamin 500 mg här samt om C-vitamin Time release här. Om du vill ha individuell rådgivning är du välkommen att kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig vidare.
Vanliga frågor och svar - C vitamin
C-vitamin behövs bland annat för bildningen av kollagen som bidrar till normal funktion av bland annat tänderna, huden samt brosk och benvävnad.
Vitamin C finns i många olika livsmedel. Exempel på typiskt C-vitaminrika livsmedel är citrusfrukter som apelsin och citron. Det finns också rikligt med vitamin C, de flesta grönsaker och bär.
Extra vitamin C ska man ta om man inte får i sig tillräckligt av vitaminer från maten. Det finns naturliga tillskott av vitamin C som kan hjälpa dig att tillgodogöra kroppens behov. Det kan också finnas anledning att ta extra C-vitamin om man behöver stödja exempelvis immunförsvar, kollagenbildning eller järnupptag.
För vuxna brukar den dagliga dosen ligga mellan 75 mg och 110 mg, hur höga doser du behöver beror på kön och ålder. För barn och gravida gäller andra dagliga mängder. Tänk på att detta bara är generella rekommendationer och individuella aspekter kan påverka ditt dagliga behov av vitamin C.
Läs mer om Livsmedelsverkets generella rekommendationer här